Мін'юст пояснив, чи можуть мобілізувати колишніх в’язнів

Мін'юст пояснив, чи можуть мобілізувати колишніх в’язнів

Укрінформ
Наразі не варто законодавчо обмежувати, які категорії засуджених можуть мобілізуватися до Збройних сил України, а які — ні.

Як передає Укрінформ, заявила в ефірі Українського радіо заступниця міністра юстиції Олена Висоцька.

За її словами, наразі українське законодавство забороняє залучати до лав Збройних сил України не лише засуджених, які перебувають у в’язницях, але й тих, хто відбув своє покарання та перебуває на волі.

"Якщо раніше засуджені за злочини прийдуть до ТЦК, їм відмовлять. На жаль, вони зняті з військового обліку і жодним чином не можуть допомогти армії", - підкреслила урядовець.

Вона додала, що Мін'юст вже розробив пропозиції змін до законодавства, які наразі перебувають на розгляді в комітетах ВР, які покликані усунути цю проблему. На думку Висоцької, наразі не варто законодавчо обмежувати, які категорії засуджених можуть мобілізуватися до ЗСУ, а які — ні. "Давайте надамо можливість всім, щоб саме бажання долучитись було головним визначальним принципом", - наголосила вона.

Читайте також: Україна не може примусово повернути з-за кордону військовозобов’язаних - Данілов

Заступниця міністра вважає, що січень-лютий – це час, коли будуть ухвалені нові правила мобілізації.

"Але не факт, що питання з засудженими вирішиться в цей раз, бо ця дискусія не може зупиняти інші важливі зміни. Можливо зараз в якомусь обмеженому варіанті прийматимуться зміни, наприклад, щодо засуджених, які вже вийшли кілька років назад з в'язниць, або були засуджені за окремі злочини. Хоча наша позиція така, що неважливо, за які злочини. Якщо покарання відбуте, людина на волі, ми всі маємо ставитись до неї, як до звичайної", - підкреслила вона.

Як повідомляв Укрінформ, 25 грудня 2023 року Кабінет міністрів вніс до Верховної Ради законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби" (№10378).

Документ викликав чимало дискусій у політикумі та суспільстві.

11 січня відповідний законопроєкт повернули на доопрацювання суб’єкту законодавчої ініціативи - Кабінету міністрів. Згодом міністр оборони Рустем Умєров заявив, що його команда вже підготувала нову редакцію законопроєкту про мобілізацію з урахуванням всіх пропозицій народних депутатів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-