ЄС схвалив рішення про виплату €3,5 мільярда країнам, що приймають біженців з України

ЄС схвалив рішення про виплату €3,5 мільярда країнам, що приймають біженців з України

Укрінформ
Рада постійних представників країн ЄС на рівні послів підтримали рішення про надання негайного доступу країн-членів, що приймають біженців з України, до фонду ЄС з надзвичайної допомоги REACT-EU на загальну суму 3,5 мільярда євро.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена на сайті Європейської ради.

«В рамках зусиль ЄС з підтримки України після російського вторгнення посли ЄС сьогодні підтримали пропозиції з надання країнам-членам негайного доступу до більшого обсягу фондів від REACT-EU… для задоволення базових потреб та для підтримки біженців з України. Загалом €3,5 мільярда буде виділено в рамках REACT-EU, а також Фонду європейської допомоги для найбільш нужденних (FEAD)», - йдеться у повідомленні..

Як зазначається, ці фонди допоможуть країнам-членам знизити бюджетні навантаження, що пов’язані із прийомом великої кількості біженців з України.

Серед країн, що отримають 45% від фіксованого фінансування із згаданих фондів, - Угорщина, Польщі, Румунія та Словаччина, які мають спільний кордон з Україною, а також Австрія, Болгарія, Чеська Республіка, Естонія та Литва, що прийняли велику кількість біженців, еквівалентну показнику більше 1% від загальної кількості населення станом на 23 березня 2022 року.

Читайте також: Швеція прийняла понад 30 тисяч біженців з України

На додаток ці пропозиції визначають конкретну суму грошей на кожну персону, що необхідні для забезпечення всіх правил із тимчасового захисту, які були погоджені на рівні Європейського Союзу для біженців з України, що має спростити процес бюджетного планування. Ця сума розраховується за показником 40 євро на тиждень і може застосовуватися максимум на період у 13 тижнів від моменту прибуття людини на територію ЄС.

Як повідомлялося, 23 березня Європейська комісія представила пропозиції щодо спрощення порядку використання фондів REACT-EU для підтримки країн-членів, що приймають біженців з України. Ці пропозицію доповнюють виділення для цих цілей ресурсів так званого Регіонального фонду дій для біженців в Європі (CARE). Як очікується, Європейський парламент має схвалити ці пропозиції за прискореною процедурою, що дозволить Раді ЄС ввести в дію законодавчі акти, що регламентують використання цих фондів, вже у середині квітня цього року.

24 лютого 2022 року російська федерація розпочала неспровоковану війну проти України. Загарбники обстрілюють та бомбардують мирні міста та селища України, катують та вбивають мирне населення.

Російська агресія проти України викликала об’єднану відповідь від Європейського Союзу, який запровадив жорсткі санкції проти росії, надає суттєву політичну, економічну, фінансову та військову підтримку Україні, та приймає на своїй території мільйони українців, що рятуються від путінської війни.

Читайте також: США виділять понад $1 мільярд допомоги для постраждалих з України

ЄС вперше у власній історії активував так звану Директиву тимчасового захисту, яка спрощує для українців в’їзд на територію ЄС, надає їм дозвіл на проживання та доступ до базових соціальних прав, включаючи медичне обслуговування, освіту, соціальний захист та працевлаштування.

Для допомоги українським біженцям Єврокомісія започаткувала спеціалізований сайт, де викладені їх права та практичні поради з адаптації в країнах перебування. Цей сайт виконаний мовами країн ЄС, а також українською та російською мовами.

Фото: CTK Photo

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-