Українці масово отримують листи із шкідливою програмою, яка викрадає паролі й файли

Українці масово отримують листи із шкідливою програмою, яка викрадає паролі й файли

Укрінформ
Українцям на електрону пошту масово приходять листи із шкідливою програмою, яка викрадає паролі і файли.

Як передає Укрінформ, про це Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України повідомляє у Телеграмі.

"Урядова команда реагування на комп’ютерні надзвичайні події України CERT-UA, яка працює при Держспецзв’язку, виявила масове розповсюдження серед громадян України та вітчизняних організацій електронних листів з темою "Нова програма для запису в журнал". Текст електронного листа містить повідомлення начебто від Міністерства освіти та науки України щодо "електронних навчальних журналів", а також посилання на "програму" та пароль на архів", - ідеться у повідомленні.

У разі відкриття архіву та запуску exe-файла комп'ютер буде уражений шкідливою програмою, яку, за сукупністю ознак, класифіковано як MarsStealer.

"Це шкідлива програма-стілер, основним функціоналом якої є збір інформації про комп'ютер, викрадення аутентифікаційних даних з інтернет-браузерів, плагінів криптогаманців, програм багатофакторної аутентифікації, викрадення файлів, а також завантаження і запуск виконуваних файлів і виготовлення знімку екрану", - пояснили в Держспецзв’язку.

У службі радять в разі виявлення вказаного повідомлення не відкривати файли та негайно повідомити про це на пошту cert@cert.gov.ua.

Як повідомляв Укрінформ, 28 березня на IT-інфраструктуру Укртелекому була здійснена потужна ворожа кібератака. Для збереження мережевої інфраструктури та продовження надання сервісів Збройним силам України, іншим військовим формуванням та користувачам критичної інфраструктури Укртелеком тимчасово обмежив надання послуг для більшості приватних користувачів. Того ж дня атака була нейтралізована.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-