Денісова - про напад на журналістів «Схем»: Застосування сили неприпустиме

Денісова - про напад на журналістів «Схем»: Застосування сили неприпустиме

Укрінформ
Уповноважена ВР з прав людини Людмила Денісова засудила напад на журналістів програми «Схеми» в Укрексімбанку, який стався 4 жовтня.

Як передає Укрінформ, про це Денісова написала у Телеграмі.

«Засуджую напад на знімальну групу програми «Схеми», що стався 4 жовтня 2021 року в приміщенні «Укрексімбанку». Застосування сили щодо працівників ЗМІ та перешкоджання журналістській діяльності є абсолютно неприпустимими та несумісними з принципами демократії», - уточнила Денісова.

Читайте також: Напад на журналістів: Медіарух вимагає негайного звільнення, а не відсторонення Мецгера

Як переконана український омбудсман, свобода ЗМІ, зокрема - журналістів, які у них працюють, є істотним компонентом свободи вираження поглядів і свободи інформації, а для демократичного суспільства та кожної окремої особи - ключовою цінністю, що гарантується Європейською конвенцією з прав людини.

Вона зазначила, що реакція з боку правоохоронних органів на цей ганебний випадок має бути швидкою та неупередженою.

Також Денісова поінформувала, що вона звернулася до голови Нацполіції Ігоря Клименка і генпрокурора Ірини Венедіктової щодо проведення прозорого розслідування цього інциденту.

«Також прошу надати належну оцінку дій посадовців та працівників АТ «Укрексімбанк» з боку наглядової ради та акціонера компанії - Кабінету Міністрів України», - поінформувала Денісова.

Читайте також: Мецгер вибачився перед журналістами – «стрес не виправдання»

Як повідомлялося, знімальна група програми «Схеми» заявила про напад 4 жовтня під час інтерв'ю з главою Укрексімбанку. За інформацією журналістів, голові правління цієї фінустанови Євгену Мецгеру не сподобалося одне із запитань, після чого охорона застосувала силу до оператора, відібрала техніку та флешку із записаним відео. Через годину знімальній групі повернули техніку, але відео усього інтерв’ю та самого нападу було видалене, повідомили журналісти.

Пізніше журналісти «Схем» заявили, що відновили відео, видалене працівниками Укрексімбанку під час нападу на знімальну групу.

Правоохоронці розпочали кримінальне провадження за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів (за ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу).

Посольства США і Великої Британії в Україні висловили стурбованість через ситуацію з нападом на журналістів програми «Схеми» в Укрексімбанку.

Читайте також: Справу про напад на «Схеми» в Укрексімбанку перекваліфікували - стаття передбачає до 5 років

У Офісі Президента виступили за відсторонення від посади голови правління Укрексімбанку Мецгера через конфлікт із журналістами програми «Схеми», заявив радник керівника ОП Михайло Подоляк.

6 жовтня Мецгер заявив, що складає повноваження на час проведення слідчих дій Національною поліцією та внутрішньої перевірки в банку.

Наглядова рада Укрексімбанку на екстреному позачерговому засіданні прийняла рішення відсторонити голову правління Мецгера від здійснення повноважень на час проведення внутрішнього розслідування.

Читайте також: Напад на «Схеми»: поліція вивчає участь третьої особи, зафіксованої на відео

Прессекретар столичної прокуратури Надія Максимець 6 жовтня заявляла, що посадовці Укрексімбанку, які є фігурантами справи щодо перешкоджання професійній діяльності журналістів програми «Схеми», уникають отримання повідомлень про підозру від правоохоронців.

7 жовтня у Київській міській прокуратурі поінформували, що повідомлення про підозру вручено двом фігурантам справи про перешкоджання роботі журналістів програми «Схеми» в Укрексімбанку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-