Напад на журналістів: Медіарух вимагає негайного звільнення, а не відсторонення Мецгера

Напад на журналістів: Медіарух вимагає негайного звільнення, а не відсторонення Мецгера

Укрінформ
Медіарух "Медіа за усвідомлений вибір" вимагає звільнення з посади голови правління Укрексімбанку Євгена Мецгера через його дії під час конфлікту з журналістами програми "Схеми".

Медіарух також вимагає від правоохоронців неупередженого та об'єктивного розслідування нападу, зокрема за статтею про захоплення і утримання журналістів як заручників, передає Укрінформ з посиланням на "Детектор медіа".

"Медіарух вимагає негайного звільнення, а не тимчасово відсторонення Євгена Мецгера з посади голови правління Укрексімбанку. Міністерство фінансів та Кабінет Міністрів України, як єдиний акціонер Укрексімбанку, а також наглядова рада банку повинні дати гідну та справедливу оцінку неприпустимим кримінальним діянням очільника державного банку і прийняти рішення про його невідповідність посаді", - йдеться у заяві Медіаруху.

Читайте також: Справу про напад на «Схеми» в Укрексімбанку перекваліфікували - стаття передбачає до 5 років

Окрім того, Медіарух вимагає від правоохоронців неупередженого та об'єктивного розслідування нападу посадовців Укрексімбанку на знімальну групу "Схем" – журналіста Кирила Овсяного та оператора Олександра Мазура. Порушники повинні понести покарання відповідно до кримінального законодавства України.

"Дії очільників та працівників державного Укрексімбанку є безпрецедентними. Проти журналістів застосували фізичну силу, їх незаконно утримували, вони були фактично взяті у заручники з метою вилучення зібраної інформації, а також був протиправно проведений їхній обшук. Таким чином в даному випадку має місце не просто кримінальний проступок, передбачений статтею 171 Кримінального кодексу України, а тяжкий злочин: захоплення і утримання журналістів як заручників, що передбачає до 15 років позбавлення волі відповідно до статті 349-1 Кримінального кодексу України. Голова правління Євген Мецгер віддавав протиправні накази, і його підлеглі цілком усвідомлювали, що робили. Варто нагадати, що виконання явно злочинних наказів не знімає з підлеглих відповідальності і не перекладає її на керівника – виконавці несуть всю повноту кримінальної відповідальності", - наголошується в заяві.

Читайте також: Мецгер вибачився перед журналістами – «стрес не виправдання»

Медіарух сподівається, що правоохоронні органи та Кабінет Міністрів будуть об'єктивними та неупередженими і не допустять уникнення відповідальності порушників, незважаючи на їхні посади чи зв’язки.

Як повідомляв Укрінформ, знімальна група програми "Схеми" заявила про напад 4 жовтня під час інтерв'ю з главою Укрексімбанку. За інформацією журналістів, голові правління цієї фінустанови Євгену Мецгеру не сподобалося одне із запитань, після чого охорона застосувала силу до оператора, відібрала техніку та флешку із записаним відео. Через годину знімальній групі повернули техніку, але відео усього інтерв’ю та самого нападу було видалене, повідомили журналісти.

Пізніше журналісти "Схем" заявили, що відновили відео, видалене працівниками Укрексімбанку під час нападу на знімальну групу.

Читайте також: Напад на «Схеми»: силовики прийшли в Укрексімбанк вручити дві підозри

Столичні правоохоронці розпочали кримінальне провадження за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів (за ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України).

Своєю чергою, в Укрексімбанку заявили, що вбачають у діях журналістів програми "Схеми" ознаки протиправного заволодіння інформацією, а також порушення етичних норм. У банку наголосили, що інформація, яка запитувалася, відповідно до статті 60 закону України "Про банки і банківську діяльність", є банківською таємницею, яку банки зобов'язані зберігати, у тому числі шляхом обмеження кола осіб, що мають доступ до неї.

Читайте також: Венедіктова зреагувала на «безумство» в Укрексімбанку: розслідування, підозра, суд і вирок

В Офісі Президента виступили за відсторонення від посади голови правління Укрексімбанку Мецгера через конфлікт із журналістами програми "Схеми".

6 жовня Мецгер заявив, що складає повноваження на час проведення слідчих дій Національною поліцією та внутрішньої перевірки в банку. Наглядова рада Укрексімбанку на екстреному позачерговому засіданні прийняла рішення відсторонити голову правління Мецгера від здійснення повноважень на час проведення внутрішнього розслідування.

Медіарух "Медіа за усвідомлений вибір" започатковано 5 лютого 2019 року. Першими підписантами меморандуму Медіаруху стали "UA:Перший", Українське радіо, Громадське радіо, ІА Укрінформ, ІА Інтерфакс-Україна, LIGAnet, "Дзеркало тижня. Україна", НВ, "Цензор.нет", 5 канал, "Український тиждень", Opinion, низка регіональних медіа, Незалежна медійна рада, громадські організації "Детектор медіа", "Інститут масової інформації", "Інтерньюз-Україна", "Центр демократії та верховенства права", "Фундація "Суспільність", "Національна асоціація медіа", "Донецький інститут інформації", "Інститут демократії імені Пилипа Орлика", "Центр прав людини Zmina" та інші організації, окремі журналісти – загалом понад 70 учасників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-