Напад на «Схеми»: силовики прийшли в Укрексімбанк вручити дві підозри

Напад на «Схеми»: силовики прийшли в Укрексімбанк вручити дві підозри

Оновлено
Укрінформ
Правоохоронці прийшли до Укрексімбанку, щоб вручити повідомлення про підозру фігурантам кримінальної справи щодо перешкоджання професійній діяльності журналістів програми "Схеми".

Про це сказала речниця Київської міської прокуратури Надія Максимець на акції біля центрального офісу Укрексімбанку, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"На цей час планується вручення підозр двом особам. Я повідомлю вже про здійснені процесуальні рішення, як тільки це відбудеться", - сказала Максимець.

У коментарі Укрінформу вона додала, що до приміщення банку зайшли представники поліції Голосіївського району міста Києва, Голосіївської окружної прокуратури, а саме процесуальний керівник у кримінальному провадженні щодо перешкоджання роботі журналістів, для здійснення процесуальних дій — вручення підозр двом особам, які фігурують на відео, оприлюдненому редакцією програми “Схеми”.

Читайте також: Венедіктова зреагувала на «безумство» в Укрексімбанку: розслідування, підозра, суд і вирок

Як повідомляв Укрінформ, знімальна група програми "Схеми" заявила про напад 4 жовтня під час інтерв'ю з главою Укрексімбанку. За інформацією журналістів, голові правління цієї фінустанови Євгену Мецгеру не сподобалося одне із запитань, після чого охорона застосувала силу до оператора, відібрала техніку та флешку із записаним відео. Через годину знімальній групі повернули техніку, але відео усього інтерв’ю та самого нападу було видалене, повідомили журналісти.

Пізніше журналісти "Схем" заявили, що відновили відео, видалене працівниками Укрексімбанку під час нападу на знімальну групу.

Правоохоронці розпочали кримінальне провадження за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів (за ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України).

Своєю чергою Укрексімбанк заявляє, що вбачає у діях журналістів програми "Схеми" ознаки протиправного заволодіння інформацією, а також порушення етичних норм. У банку наголошують, що інформація, яка запитувалася, відповідно до статті 60 Закону України "Про банки і банківську діяльність", є банківською таємницею, яку банки зобов'язані зберігати, у тому числі шляхом обмеження кола осіб, що мають доступ до неї.

Посольства США і Великої Британії в Україні висловили стурбованість через ситуацію з нападом на журналістів програми "Схеми" в Укрексімбанку.

В Офісі Президента виступають за відсторонення від посади голови правління Укрексімбанку Мецгера через конфлікт із журналістами програми "Схеми", заявив радник керівника ОП Михайло Подоляк.

6 жовтня Мецгер заявив, що складає повноваження на час проведення слідчих дій Національною поліцією та внутрішньої перевірки в банку.

Наглядова рада Укрексімбанку на екстреному позачерговому засіданні прийняла рішення відсторонити голову правління Мецгера від здійснення повноважень на час проведення внутрішнього розслідування.

Раніше в Укрексімбанку анонсували пресконференцію глави банку, однак згодом її скасували.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-