Справу про напад на «Схеми» в Укрексімбанку перекваліфікували - стаття передбачає до 5 років

Справу про напад на «Схеми» в Укрексімбанку перекваліфікували - стаття передбачає до 5 років

Укрінформ
Працівники поліції внесли у ЄРДР відомості щодо інциденту з нападом на журналістів програми “Схеми” за ознаками злочину, передбаченого частиною 3 ст. 171 Кримінального кодексу України — до цього такі відомості були внесені у ЄРДР за ч. 1 ст. 171 ККУ.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці поінформував директор Департаменту комунікації Міністерства внутрішніх справ України Артем Шевченко.

“Поліцейські Голосіївського відділу поліції Києва внесли у ЄРДР відомості за ознаками злочину, передбаченого частиною 3 ст. 171 КК “Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів” (Вплив у будь-якій формі на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків або переслідування журналіста у зв’язку з його законною професійною діяльністю, якщо такі дії були вчинені службовою особою з використанням свого службового становища або за попередньою змовою групою осіб — ред.) за фактом нападу на журналістів Radio Svoboda у приміщенні державного Укрексімбанку”, - написав він.

Читайте також: Напад на «Схеми»: Наглядова рада Укрексімбанку відсторонила Мецгера

Директор департаменту комунікації МВС нагадав, що у понеділок за заявою журналістів одразу була здійснена первинна реєстрація кримінального провадження щодо цієї події - за ч. 1 статті 171 ККУ (Незаконне вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених журналістом матеріалів і технічних засобів, якими він користується у зв’язку зі своєю професійною діяльністю, незаконна відмова у доступі журналіста до інформації, незаконна заборона висвітлення окремих тем, показу окремих осіб, критики суб’єкта владних повноважень, а так само будь-яке інше умисне перешкоджання здійсненню журналістом законної професійної діяльності — ред.).

Читайте також: Напад на журналістів «Схем»: Укрексімбанк скасував пресконференцію

Шевченко пояснив, що третя частина цієї статті ККУ є найсуворішою і передбачає покарання у вигляді штрафу від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до 5 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років або без такого.

Як повідомляв Укрінформ, знімальна група програми "Схеми" заявила про напад 4 жовтня під час інтерв'ю з главою Укрексімбанку. За інформацією журналістів, голові правління цієї фінустанови Євгену Мецгеру не сподобалося одне із запитань, після чого охорона застосувала силу до оператора, відібрала техніку та флешку із записаним відео. Через годину знімальній групі повернули техніку, але відео усього інтерв’ю та самого нападу було видалене, повідомили журналісти.

Читайте також: Венедіктова зреагувала на «безумство» в Укрексімбанку: розслідування, підозра, суд і вирок

Пізніше журналісти "Схем" заявили, що відновили відео, видалене працівниками Укрексімбанку під час нападу на знімальну групу.

Столичні правоохоронці розпочали кримінальне провадження за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів (за ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України).

Зі свого боку Укрексімбанк заявляє, що вбачає у діях журналістів програми "Схеми" ознаки протиправного заволодіння інформацією, а також порушення етичних норм. У банку наголошують, що інформація, яка запитувалася, відповідно до статті 60 закону України "Про банки і банківську діяльність", є банківською таємницею, яку банки зобов'язані зберігати, у тому числі шляхом обмеження кола осіб, що мають доступ до неї.

Читайте також: «Схеми» заявляють, що відновили видалений запис інциденту в Укрексімбанку

Посольства США і Великої Британії в Україні висловили стурбованість через ситуацію з нападом на журналістів програми "Схеми" в Укрексімбанку.

У Офісі Президента виступили за відсторонення від посади голови правління Укрексімбанку Мецгера через конфлікт із журналістами програми "Схеми", заявив радник керівника Офісу глави держави Михайло Подоляк.

6 жовтня Мецгер заявив, що складає повноваження на час проведення слідчих дій Національною поліцією та внутрішньої перевірки в банку.

Наглядова рада Укрексімбанку на екстреному позачерговому засіданні прийняла рішення відсторонити голову правління Мецгера від здійснення повноважень на час проведення внутрішнього розслідування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-