Обрання членів ВРП: Верховний Суд переніс на 8 жовтня питання про звернення до КСУ

Обрання членів ВРП: Верховний Суд переніс на 8 жовтня питання про звернення до КСУ

Укрінформ
Пленум Верховного Суду переніс на 8 жовтня розгляд питання про звернення до Конституційного Суду щодо перевірки відповідності Конституції норм закону про порядок обрання і призначення членів Вищої ради правосуддя.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, відповідну пропозицію підтримали 135 суддів.

"135 "за" і 8 "проти". Рішення прийнято. Ми готуємо це питання до розгляду на 8 жовтня", - оголосила голова Верховного Суду Валентина Данішевська.

Мотивуючи необхідність перенесення розгляду, Данішевська зазначила, що останнім часом тривають перемовини з міжнародними організаціями, послами, Офісом Президента і членами ВРП про те, як уникнути порушення Конституції під час судової реформи.

Зрештою, зазначила Данішевська, учора вона сама запропонувала Голові Верховної Ради і Президенту провести зустріч, на якій можна було б повідомити про ризики проведення судової реформи.

За її словами, очільник парламенту погодився зустрітися, але через його хворобу така зустріч наразі відкладена.

Читайте також: Судова реформа: посли G7 розповіли про результати зустрічі на Банковій

«Що стосується Президента, то офіційної відповіді ми не отримали. Проте нас запросили на дві зустрічі в Офіс Президента», - сказала вона. 

Данішевська розповіла, що перша зустріч відбулася за участю представників законодавчої, виконавчої і судової гілок влади і послів G7.

«Дискусії, на жаль, на цьому заході не вийшло. Він був проведений, щоб підтвердити намагання провести реформу», - зазначила Данішевська.

Далі, продовжила Данішевська, у неї була зустріч з очільником Офісу Президента Андрієм Єрмаком.

«Розмова склалася досить конструктивна. Він все почув, все зрозумів. Навіть, як колишній адвокат, додав до описаних проблем деякі свої, які пов’язані з тим, що втратить повноваження ВРП, і запропонував, щоб Офіс Президента і ми до цієї розмови повернулися», - сказала вона.

За слова Голови Верховного Суду, Єрмак розуміє, що «непотрібно, щоб ми залишилися без суддів. Він розуміє, що відсутність суддів - це відсутність боротьби з корупцією і злочинністю».

Читайте також: Для судової реформи в Україні настав момент істини – Маасікас

Також, додала Голова Верховного Суду, очільник Офісу Президента не виключає, що до закону про порядок обрання і призначення членів Вищої ради правосуддя потрібно вносити зміни.

«Після такої обнадійливої розмови, я думаю, ми повертаємося до діалогу. Ми можемо домовитися, що принцип пропорційності у судовій реформі був дотриманий», - зазначила Данішевська.

Після цього голова ВС запропонувала делегатам пленуму перенести розгляд звернення до Конституційного Суду щодо конституційності норм закону про роботу ВРП на 8 жовтня.

Як повідомляв Укрінформ, на початку серпня Президент підписав закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя».

Документ передбачає конкурсні засади добору кандидатів для призначення членом ВРП.

Відповідно закону, має бути створена Етична рада, яка повинна визначати, чи відповідає кандидат на посаду члена Вищої ради правосуддя критеріям професійної етики та доброчесності, й надати список кандидатів, котрі рекомендуються для призначення на посади членів ВРП.

До складу Етичної ради мають входити три особи з числа суддів або суддів у відставці, запропоновані Радою суддів, одна особа, запропонована Радою прокурорів, одна особа, запропонована Радою адвокатів, одна особа, запропонована президією Національної академії правових наук.

Читайте також: Не(відбір) до Етичної ради ВРП, або Як Рада суддів знову загрожує судовій реформі в Україні

Закон містить положення, відповідно до якого Етична рада протягом шести місяців з дня її утворення має оцінити відповідність критеріям професійної етики та доброчесності членів Вищої ради правосуддя (крім голови Верховного Суду), призначених до набрання чинності цим законом. За результатами такого одноразового оцінювання Етична рада може рекомендувати органу, який призначив члена ВРП, звільнити його.

Також у документі визначено порядок діяльності Служби дисциплінарних інспекторів ВРП як самостійного структурного підрозділу, призначення дисциплінарних інспекторів за результатами конкурсу, їхній правовий статус та повноваження.

10 вересня партнери України представили виконувачу обов’язків голови Вищої ради правосуддя два спільних списки міжнародних експертів для їх відбору і призначення до Етичної ради при Вищій раді правосуддя та відбіркової комісії при Вищій кваліфікаційній комісії суддів.

Члени Ради суддів на засіданні 13 вересня відмовились делегувати своїх представників до Етичної ради, яка має перевіряти на доброчесність кандидатів та членів ВРП.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-