Для судової реформи в Україні настав момент істини – Маасікас

Для судової реформи в Україні настав момент істини – Маасікас

Укрінформ
Голова Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас вважає, що наразі настав момент істини для судової реформи в Україні, а українській владі треба проявити наполегливість і відданість, щоб усунути останні перешкоди на цьому шляху.

Таку думку посол ЄС в Україні висловив у статті для «Європейської правди».

Маасікас нагадав, що минулого тижня міжнародні партнери України – ЄС, США, Велика Британія, Німеччина, Канада, Рада Європи, ПРООН, ЄБРР – запропонували своїх експертів для перевірки та відбору членів вищих судових органів в рамках процесу, що може стати першою масштабною судовою реформою за 30 років незалежності України.

Він також висловив сподівання, що міжнародна участь – обмежена у часі кількома роками, згідно з новими законами, – може допомогти у втіленні прозорих процедур відбору суддів.

«Настав час українським партнерам, насамперед Раді суддів та Вищій раді правосуддя, ухвалити рішення. На вибір є два шляхи: спробувати затягнути та послабити реформу або призначити своїх експертів та приступити до роботи», - зазначив дипломат.

Читайте також: Рада суддів не обрала жодного кандидата в комісію на проведення конкурсу до ВККСУ

Посол ЄС категорично відкинув «цинізм у пострадянському стилі», адепти якого в Україні кажуть, що "ніхто не зацікавлений у справедливій судовій системі" та "судова мафія не дозволить цього".

У цьому контексті Маасікас акцентував, що люди, які вийшли на Майдан під час Революції гідності і які рішуче повернули Україну до Європи, вимагають судової реформи, і вони на це заслуговують.

«Президент Зеленський та політичні лідери України продемонстрували неймовірну рішучість у відповідь на цю вимогу, ухваливши необхідне законодавство. Тепер необхідні наполегливість і відданість, щоб усунути останні перешкоди», - наголосив він.

Читайте також: Зеленський заявляє, що не допустить блокування судової реформи

Насамкінець дипломат зауважив, що політичне керівництво завжди має нести відповідальність за реформи та отримувати належне визнання у разі їх успіху.

«Україна та її міжнародні партнери можуть цього досягти, рухаючись разом», - вважає Маасікас.

Як повідомлялося, на засіданні 13 вересня члени Ради суддів відмовились делегувати своїх представників до Етичної ради, яка має перевіряти на доброчесність кандидатів та членів ВРП.

Читайте також: Не(відбір) до Етичної ради ВРП, або Як Рада суддів знову загрожує судовій реформі в Україні

10 вересня партнери України представили виконувачу обов’язків голови Вищої ради правосуддя два спільних списки міжнародних експертів для їх відбору і призначення до Етичної ради при Вищій раді правосуддя та відбіркової комісії при Вищій кваліфікаційній комісії суддів.

5 серпня 2021 року набули чинності два закони, які є важливою складовою судової реформи в Україні, і запроваджують незалежні відбіркові комісії для вибору і перевірки осіб, які працюють в українській судовій системі, за тимчасової участі міжнародних експертів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-