Збільшення інтервалу між щепленнями збільшує ефективність COVID-вакцин – експерти

Збільшення інтервалу між щепленнями збільшує ефективність COVID-вакцин – експерти

Укрінформ
Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики пропонує збільшити інтервал між двома дозами вакцини проти коронавірусу

Про це йдеться в рекомендаціях НТГЕІ, передає кореспондент Укрінформу.

"Подовження інтервалу між введенням доз вакцин проти COVID-19 забезпечує вищу імуногенність та вищу ефективність вакцин проти COVID-19 після отримання двох доз вакцин, які передбачені затвердженими схемами інструкції до використання вакцин", - заявляють експерти.

Зазначається, що згідно з науковими даними щодо ефективності вакцин проти Дельта-варіанту SARS-CoV-2, ефективність щеплення зростає з використанням схем вакцинації зі збільшенням інтервалу між введенням двох доз до максимального, який передбачений в інструкції для медичного застосування вакцин.

Читайте також: Понад 3,7 мільйона українців отримали дві дози COVID-вакцини

Натомість, як зазначають в НТГЕІ, наразі недоступні наукові дані щодо ефективності вакцин проти штаму "Дельта" з введенням доз вакцин з мінімальними інтервалами.

З огляду на те, що в Україні ще не досягнуто високих показників охоплення вакцинацією в пріоритетних групах, які зазнають високої захворюваності та тяжкого перебігу COVID-19, у поєднанні з можливим обмеженням в постачанні вакцин, експерти вважають за необхідне рекомендувати "зосередитися на досягненні високого рівня охоплення першою дозою у пріоритетних групах, а за рахунок подовження інтервалу між дозами продовжити до максимально можливого, який зазначено в інструкції для медичного застосування вакцин проти COVID-19". Зокрема, для препаратів Короновак, Комірнаті, Модерна такий інтервал становить 28 днів, для АстраЗенека - 12 тижнів (тобто 84 дні).

Читайте також: У ВООЗ заявили про необхідність третього COVID-щеплення

Як повідомлялося, раніше МОЗ України рекомендувало використовувати мінімально можливий інтервал між двома дозами вакцини CoronaVac/Sinovac , зазначений в офіційній інструкції, – 14 днів.

Від початку кампанії вакцинації зроблено понад 9 млн щеплень проти COVID19. За даними МОЗ, в Україну вже поставлено майже 20 млн доз вакцин проти COVID-19.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-