«Зайві» дози COVID-вакцини пропонуватимуть людям, яких мали щепити пізніше - Степанов

«Зайві» дози COVID-вакцини пропонуватимуть людям, яких мали щепити пізніше - Степанов

Укрінформ
У разі, якщо під час вакцинації від COVID-19 медпрацівників будуть залишатися невикористані дози, щеплення робитимуть людям, які мають його отримати на інших етапах.

Як передає Укрінформ з посиланням на Україна 24, про це сказав міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

«Флакон розрахований на 10 доз. В усіх країнах світу виникає ситуація, коли дози залишаються (після відкриття одного флакону — ред.). Ми знайшли рішення цього питання, щоб не залишалося жодної дози вакцини, щоб не треба було її утилізувати. В тому числі ми будемо додавати з інших етапів людей, коли будемо бачити що кількість медичних працівників не кратна 10, тобто будуть залишки вакцини», - сказав Степанов.

За його словами, медичні працівники не відмовляються від щеплення проти COVID-19, просто багато з них вже перехворіли на коронавірусну хворобу і можуть пройти вакцинації пізніше.

Також міністр нагадав, що побічні ефекти можуть виникнути у невеликої кількості людей при будь-якій вакцинації. Найпоширенішими з них можуть бути підвищення температури, почервоніння місця де безпосередньо вводився імунобіологічний препарат. В деяких випадках можлива алергічна реакція на окремі компоненти вакцини.

Читайте також: Залишки COVID-вакцини доводиться утилізувати через жорсткі правила – лікар

«Якщо ми порівняємо користь (від вакцинації - ред.) та ризик побічних ефектів, то зрозуміло, що користь набагато більша - ти захищаєшся від смертельної хвороби. Якщо вакцинувався, то або точно не захворієш, або матимеш легкий перебіг хвороби. Але точно не потрапиш у реанімацію, не матимеш важких наслідків, і точно будеш живий. Користь очевидна», - сказав Степанов.

Читайте також: В Україні зробили 3141 щеплення від коронавірусу

Як повідомляв Укрінформ, вакцинація в Україні розпочалася 24 лютого. 

23 лютого в Україну було доставлено 500 тис. доз вакцини Covishield, розробки Oxford/AstraZeneca, і вироблену на потужностях Serum Institute. До 31 березня МОЗ розраховує отримати ще 1,5 млн доз цієї вакцини. Також на початку березня очікується поставка 117 тис. доз вакцини Pfizer в межах глобальної ініціативи COVAX.

Читайте також: Степанов публічно зробив щеплення від коронавірусу

Вакцинація проти COVID-19, згідно з національним планом щеплення, проводитиметься в 5 етапів. На першому етапі мають бути вакциновані медичні працівники, які працюють в лікарнях, що надають медичну допомогу при COVID-19, а також працівники мобільних бригад, які здійснюють щеплення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-