В Україні з’явиться лабораторія для виявлення різних штамів «корони» - Радуцький

В Україні з’явиться лабораторія для виявлення різних штамів «корони» - Радуцький

Укрінформ
В Україні з’явиться лабораторія, яка зможе виявляти різні штами COVID-19, у тому числі й британський.

Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький у Фейсбуці.

"Центр громадського здоров’я намагається вирішити проблему. І вже в першому півріччі цього року є можливість отримати необхідне обладнання та реагенти, провести навчання фахівців для проведення секвенування в межах міжнародної співпраці з CDC (Центр по контролю та профілактики захворювань США). Наявність лабораторії, яка може проводити секвенування – це питання національної безпеки. І воно має бути взяте під контроль з боку РНБО", - написав Радуцький.

"Припускаю, що цього року нас очікують й інші загрози, нові штами чи мутації вірусу", - додав парламентарій.

Читайте також: Експерти: Говорити про більшу небезпеку «британського» штаму COVID – зарано

Водночас голова комітету відзначив, що майже через рік після початку пандемії в Україні все ще немає обладнання, яке може проводити секвенування (виявлення нових штамів) зразків коронавірусної хвороби.

"У межах співробітництва з ВООЗ Україна періодично відправляє зразки клінічних матеріалів до референт-лабораторій у Лондоні та Берліні. Минулого року дослідження виявили, що в Україні зафіксовані 5 штамів вірусу: B1 (найчисленніша група вірусів, що циркулює в Європі, походженням з Італії), B1.1 (трохи відрізняється за генетичною лінією від B1), B1.1.1 (циркулює на території Європи та Великої Британії), B l.5 (одна з найчисленніших група вірусів, що розповсюджена в Європі, походженням з Іспанії), B2 (віруси цієї групи циркулюють на 6 континентах та у 57 країнах світу). Найбільш розповсюджений вірус B1, рідше за інші зустрічається B2 – лише у Івано-Франківській області", - розповів Радуцький.

Читайте також: «Британський» штам коронавірусу може бути небезпечніше за звичайний — Джонсон

За його словами, у поточному році, за погодженням ВООЗ, Україна відправлятиме зразки частіше – раз на місяць. Останню партію зразків Центр громадського здоров’я відправив до Німеччини 20 січня. Зразки відбирались за регіональним принципом - по п’ять з кожної області. А також іще по п’ять від регіону - в пацієнтів з тяжким перебігом хвороби, котрі подорожували до Великої Британії. Водночас, прогнозує Радуцький, враховуючи завантаженість, на відповідь від референт-лабораторій ВООЗ можна розраховувати не раніше середини лютого.

"Ця ситуація є неприпустимою. Країна фактично позбавлена можливості оперативно реагувати на біологічні загрози", - зауважив Радуцький.

"В Україні з’явиться лабораторія, яка зможе виявляти штами COVID-19", - запевняє голова профільного парламентського комітету.

Як повідомлялось, за даними ВООЗ, британський штам коронавірусної хвороби виявлено вже у 60 країнах. Перші дослідження цього різновиду вірусу показують, що він більш смертоносний та поширюється швидше, ніж інші штампи COVID-19.

Читайте також: Мутована пандемія: чим загрожують нові штами COVID-19

За минулий тиждень в Україні зафіксовано понад 30 тисяч випадків захворювання на COVID-19, що майже на 14 тисяч менше, ніж позаминулого тижня. В Україні станом на 25 січня лабораторно підтверджено 1 194 328 випадків COVID-19, з них за добу - 2 516.

У світі станом на ранок 25 січня зафіксовано більше 99,7 млн випадків зараження коронавірусом, одужали вже понад 71,7 млн осіб. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-