Рух

Рух "Чесно" підрахував недоброчесних кандидатів до антикорупційного суду

Укрінформ
Рух "Чесно" виявив 43 недоброчесних серед 156 кандидатів у судді Вищого антикорупційного суду.

Про це повідомили під час прес-конференції у четвер керівник відділу комунікації та адвокації Центру демократії та верховенства права Лілія Дроздик, старший аналітик кампанії "Чесно. Фільтруй суд!" Іван П'ятак і менеджер проектів кампанії Людмила Слива.

"156 кандидатів - це ті люди, які ідуть у Вищий антикорупційний суд і у апеляційну палату Вищого антикорупційного суду. За результатами нашого аналізу, кожен третій кандидат порушив бодай один критерій доброчесності руху "Чесно"... Загалом сума недоброчесних кандидатів у Вищий антикорупційний суд - це 43 людини. Відповідно 28 ідуть у Вищий антикорупційний суд і 15 кандидують у апеляційну палату", - сказала Дроздик.

Читайте також: Мінфін назвав суму, закладену в бюджеті на Антикорупційний суд

Іван П'ятак розповів, що представники руху "Чесно" аналізували кандидатів на відповідність п'ятьом критеріям:

  • непричетність до корупції або кримінальних правопорушень;
  • прозорість статків та відповідність стилю життя задекларованим статкам;
  • непричетність до ухвалення сумнівних рішень;
  • непричетність до порушення прав людини і дотримання норм професійної етики.

"Найбільше порушення критеріїв зафіксоване у контексті ухвалення сумнівних рішень та прозорості статків. Доволі багато суддів ухвалювали рішення, які у стороннього спостерігача викликають сумніви. Зокрема, одна із суддів забороняла мирні акції під час Революції Гідності у Тернополі. Також були судді, які ухвалювали сумнівні рішення у частині застосування доволі м'яких запобіжних заходів у вигляді особистого зобов'язання до людей, які підозрюються у вчиненні корупційних правопорушень", - зазначив П'ятак.

Читайте також: У Києві затримали підозрюваних у нападі на голову ВККС

За словами Дроздик, аналітики руху "Чесно" передадуть наявну у них інформацію про недоброчесних кандидатів представникам Вищої кваліфікаційної комісії суддів і Громадської ради міжнародних експертів, які проводять відбір і оцінювання претендентів у судді ВАС.

Як повідомлялося, 12 листопада розпочалося тестування ВККСУ кандидатів у Вищий антикорупційний суд. Уже 14 листопада кандидати пройшли іспит, під час якого виконували практичне завдання.

У підсумку мають відібрати найкращих претендентів до першої та апеляційної інстанцій Вищого антикорупційного суду. Загалом у ВАС на одне місце претендують 7 кандидатів.

Читайте також: Гройсман чекає реальних вироків для корупціонерів

Участь у цьому конкурсі беруть 70 докторів юридичних наук. Серед кандидатів до ВАС 50% складають судді, 30% адвокати, 14% науковців, 6% - правників з сукупним стажем. Половина цих кандидатів віком від 30 до 39 років, ще 30% з них віком від 40 до 49 років.

 Загалом, за прогнозом ВККСУ, результат конкурсу до ВАС має бути відомий 15-20 лютого 2019 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-