Як Україна відсвяткувала День Прапора

Як Україна відсвяткувала День Прапора

Фото, відео
Укрінформ
Сьогодні День Державного Прапора України.

У рамках святкування Дня Державного Прапора в Ужгороді з'єднали береги річки Уж 100-метровим стягом.

“Сьогодні Закарпаття почало офіційно відзначати День Державного прапора та День Незалежності України. Із самого ранку в Ужгороді біля флагштока на площі Народній несли почесну варту військові Національної гвардії України у парадному обмундируванні. ... Після покладання квітів до пам'ятника Тарасу Шевченку від площі Народної до набережної Незалежності рушила велелюдна хода зі 100-метровим Державним прапором за участі представників виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, європейських дипломатів, духовенства, мешканців та гостей міста", - йдеться в повідомленні прес-служби Закарпатської ОДА.

В Ужгороді відзначили День прапора / Фото: Сергій Гудак, Укрінформ

* * *

У литовській столиці Вільнюсі та столиці Латвії Ризі 23 серпня відбулись урочисті церемонії підняття Державного Прапора України.

Як повідомляє Посольство України в Литві, у заході перед його будівлею взяли участь дипломати, зокрема посли Молдови, Швеції, представники посольств Грузії, Норвегії, Франції, політики, представники української діаспори, а також представники литовської громади Херсонщини. Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’яті героїв, що загинули у боротьбі за незалежність України. Настоятель церкви Пресвятої Трійці (УГКЦ) у Вільнюсі Вінкентій Пелих відслужив молебень за Україну.

У Вільнюсі відбулась урочиста церемонія підняття Державного Прапора України / Фото: lithuania.mfa.gov.ua

* * *

У День Державного Прапора України в районі проведення ООС у небо над Авдіївкою піднявся найбільший в Україні Державний Прапор.

«Прапор пошила Ангеліна Шостак із Бахмута, яка вже три роки поспіль шиє прапори і дарує їх справжнім патріотам України. Його площа складає 120 метрів квадратних», - йдеться у повідомленні штабу ООС.

Як зазначається, ініціаторами акції виступили патріоти з тимчасового окупованих територій Донецької області. Вони зібрали частину коштів на виготовлення прапора, для купівлі кульок і гелію. Акцію підтримали багато людей в Україні, передусім у Донецькій області, а також військовослужбовці, які взяли участь в проведенні заходу.

* * *

23 серпня у Вінниці на Майдані Незалежності до Дня Державного Прапора України відбулася церемонія підняття синьо-жовтого стяга. 

День прапора у Вінниця/ Фото Олександра Лапіна

У Запоріжжі працівники обласної поліції, члени профспілки та волонтери встановили рекорд, презентувавши найбільший прапор України, який колись виготовлявся з повітряних кульок. Він має майже 15 м у довжину і складається з 2 тис. кульок.

"23 серпня біля Головного управління Національної поліції в Запорізькій області відбулись урочисті заходи з нагоди Дня Державного Прапора та Незалежності України. Під час святкування діти із хореографічної групи «02», члени громадської організації «Волонтерський центр «Запоріжжя», профспілки, учасники бойових дій та працівники поліції внесли прапор України, виготовлений із повітряних кульок. Довжина стягу склала 14,7 метрів, ширина – 2,7 метри. На його виготовлення витрачено понад 2 тисячі кульок", - йдеться у повідомленні.

* * *

З нагоди українського державного свята – Дня Прапора у Страсбурзі підняли синьо-жовтий стяг. Церемонія відбулася біля Постійного представництва України при Раді Європи.

«Державний прапор України для нас сьогодні - це не лише офіційний символ країни. Це символ боротьби за нашу свободу, за незалежність, за право будувати майбутнє на власній, Богом даній землі. Кожен з нас відчуває гордість, докладаючи зусиль до цієї боротьби на дипломатичному фронті. А також розуміє усю важливість і відповідальність такої роботи», - наголосив т.в.о. Постійного представника України при Раді Європи Олександр Карасевич.

* * *

Більше 700 харків'ян взяли участь в модульному арт-шоу з приводу Дня Державного Прапора України на площі Конституції в центрі міста.

Учасники арт-шоу, одягнені в національний одяг, одночасно підняли вверх таблички жовтого і блакитного кольору і вишикувалися у формі гігантських фігур: прапора України, жовто-блакитного серця і букв UA. Змодельовані символи зафіксовані квадрокоптером і виведено на великий екран, встановлений на площі.

У Харкові до Дня Державного прапора влаштували флеш-моб / Фото: В'ячеслав Мадієвський, Укрінформ

"Символічно, що такі великі свята як День Державного Прапора України і День Харкова ми відзначаємо в один день. Багато харків'ян - промисловців і підприємців, волонтерів і військових, діячів науки і спортсменів - створювали велич нашого державного прапора. І в найважчі часи саме Харківщина проявила характер, дала відсіч агресору, зберегла незалежність і територіальну цілісність країни і заслужила право жити під жовто-синім прапором. Це свято усіх поколінь. Ця акція об'єднала усіх харків'ян. Вона показує, наскільки ми любимо Україну. Символ України об'єднує серця. Своя єдність і любов до України ми доводимо щодня", - зазначила у своєму коментарі на площі голова Харківської ОДА Юлія Світлична.

* * *

Сьогодні 27-метрове блакитно-жовте полотнище розгорнули на Потьомкінських сходах Одеси з нагоди Дня Прапора активісти молодіжних патріотичних та волонтерських організацій.

"Цього року ми підняли наш 27-метровий Прапор, який на один метр довший, ніж торік, і символізує вік незалежної України", - зазначила один зі співорганізаторів урочистого дійства Наталія Мажарова.

Флешмоб до Дня прапора України / Фото: Сергій Ляшонок, Укрінформ

* * *

Державний Прапор, який підняв сьогодні у Дніпрі Президент України Петро Порошенко, встановив одразу два нацрекорди - найбільше полотнище піднятого прапора та найвищий в Україні флагшток - 72 м.

“Найбільший стяг, який коли-небудь майорів над українським містом, – 12 на 18 метрів і вагою – 23 кг. Височить він на найвищому, 72-метровому, флагштоці. Об’єкт монументального мистецтва, який облаштувала на проспекті Дмитра Яворницького Дніпропетровська облдержадміністрація, внесений до Книги рекордів України”, - йдеться в повідомленні.

* * *

Центром Чернівців пройшла святкова прапорна хода. Волонтери пронесли 25-метрові полотнища синьо-жовтого Державного Прапора та червоно-чорного стягу.

«Ми купили тканину, доброчинці пошили, і тепер це наш волонтерський червоно-чорний прапор. Це символ визвольної боротьби, який сьогодні проносимо вулицями міста поруч із Державним прапором. Хочемо, щоб це стало доброю традицією в Чернівцях», – каже волонтерка Галина Абрам’юк.

У Чернівцях провели ходу з 25-метровими стягами / Фото Віталій Олійник, Укрінформ

Кілька сотень волонтерів, студентів, учнів шкіл та небайдужих чернівчан пройшли святковою ходою по вул. Головній до Центральної площі.

* * *

На території Національного заповідника "Хортиця", біля Музею історії запорозького козацтва, на одному з найвищих флагштоків країни з нагоди державного свята відбулось урочисте підняття Державного Прапора.

"Від початку 20 століття навколо синьо-жовтого стяга об’єднувались всі, хто боровся за українську державу. І нині в Україні наш прапор єднає всіх патріотів. Хочу наголосити, що прапор є символом держави, атрибутом війська, символом національної приналежності та гідності", - сказав під час заходу голова Запорізької облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Висота флагштоку на Хортиці - 35 метрів, в площа самого стягу — 50 кв.м.

* * *

Перший заступник Голови ВР Ірина Геращенко привітала українців із Днем Державного Прапора.

«Мій прапор. Наш Прапор! Гордість, коли піднімається найкращий, найяскравіший, найдорожчий синьо-жовтий стяг. Ти поки чекаєш, як гордо замайориш на флагштоку в Донецьку, Луганську, Сімферополі і Севастополі, й теплий степовий і кримський вітер розправлять твоє синьо-жовте, широке полотно. Так і буде. Де український прапор - там перемога. З Днем Прапора кожного українця!» - зазначила Геращенко у Facebook.

* * *

Командувач Об'єднаних сил генерал-лейтенант Сергій Наєв привітав бійців з Днем Державного Прапора України.

"Сьогодні ми, військовослужбовці та всі, хто входить до складу Об’єднаних сил, разом з усією Україною відзначаємо День Державного Прапора України. За останні роки цей символ Української держави став справжнім уособленням мужності нашого народу, його прагнення до волі і незалежності рідної землі, - зазначив Наєв.

Командувач Об'єднаних сил підкреслив, що "прапор, під яким тисячі українських синів і доньок борються у запеклій битві проти російської агресії, сьогодні добре відомий у всьому світі".

* * *

Міністр оборони України Степан Полторак упевнений, що український прапор майорітиме по всій Україні, в тому числі Донецьку, Луганську та в Криму.

"Сердечно вітаю вас з Днем Державного Прапора України! Сьогодні свято символу нашої Незалежності, за який було пролито багато української крові, а кілька попередніх поколінь патріотів поклали все свідоме життя й пожертвували власною свободою заради того, аби над нашою землею нині майорів синьо-жовтий стяг. Упевнений, прийде час, і Державний прапор України майорітиме в Донецьку, Луганську та по всьому Криму!", - йдеться у вітанні.

* * *

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій привітав співвітчизників із Днем Державного Прапора, акцентуючи на тому, що синьо-жовтий стяг є символом боротьби українців за відновлення власної державності.

«Наш синьо-жовтий стяг став справжнім символом свободи і гідності Українського народу. Це символ боротьби українців за відновлення власної державності. Під синьо-жовтими знаменами на фронт Першої світової війни вирушали добровольці Легіону Українських січових стрільців. Під цим прапором формувалися і йшли у бій підрозділи перших регулярних українських збройних сил - Армії УНР. Під синьо-жовтими стягами сто років тому була проголошена українська державність», - йдеться у вітанні Парубія.

* * *

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман узяв участь у піднятті Державного прапора перед будівлею уряду. 

«У переддень відзначення нашої незалежності ми відзначаємо особливий день - день нашого прекрасного синьо-жовтого прапора, символу нашої державності та незалежності, символу незламності духу, символу боротьби за право жити в незалежній державі, за право на демократію, на вільний вибір», - зазначив Гройсман.

Гройсман взяв участь у церемонії підняття Державного Прапора в Києві / Фото: Владислав Мусієнко, Укрінформ

Також на площі перед будівлею Кабінету міністрів України відбулася акція «Об'єднані прапором».

* * *

Президент Петро Порошенко переконаний, що так само, як важливими для українського війська є ракети, танки та літаки, так само необхідним є і Державний прапор України, який веде до перемоги.

"Для нашої української армії важливими є і ракети, і гармати, і танки, і літаки. Але так само необхідним залишається і наш український прапор, який нас об'єднує, прапор, який усіх нас веде до перемоги", - заявив Порошенко під час виступу на церемонії підняття державного прапора у Дніпрі.

* * *

У Києві до Дня Державного Прапора України у Дарницькому районі міста Києва встановили національний рекорд України "Найдовший Державний Прапор України".

Довжина прапору України сягає 2700 метрів, кожні 100 метрів символізують рік незалежності України.

Встановлення Національного рекорду України "Найдовший Державний Прапор України" / Фото: Євген Любімов, Укрінформ

Стяг розгорнули уздовж проспекту Миколи Бажана від вулиці Лариси Руденко до Харківської площі. 

Участь у встановленні рекорду взяли всі охочі українці. 

* * *

Президент Петро Порошенко у Дніпрі взяв участь у церемонії підняття Державного Прапора.

"Цього року традиційне підняття прапору вперше проходить не в Києві, а у Дніпрі. Саме тут, так і не народившись, безславно загинула так звана Новоросія", - підкреслив Порошенко.

Порошенко у Дніпрі взяв участь у церемонії підняття прапора / Фото: Микола М'якшиков, Укрінформ

Флагшток у Дніпрі, на який було піднято національний стяг за участі глави держави, є найвищим в Україні і сягає 72 метри.

* * *

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман привітав співвітчизників з Днем Державного Прапора України підкресливши, що синьо-жовтий прапор - символ слави і сили.

«Синьо-жовтий прапор - символ слави і сили. Символ нашої єдності. Нехай український стяг повсякчас піднімається в усіх куточках рідної країни - на знак торжества і перемог. Щиро вітаю співвітчизників з Днем Державного Прапора України!», - написав Гройсман у Facebook.

* * *

Секретар РНБО Олександр Турчинов у своєму вітанні з нагоди Дня Державного Прапора України підкреслив, що повага до символів держави - це свідчення громадянської зрілості.

"Дорогі друзі! Давайте частіше і не лише у цей день піднімати синьо-жовтий стяг нашої волі і єдності над своїми оселями. Повага до державних символів - це повага до Держави, народу та національних традицій, це свідчення громадянської зрілості та розуміння того, що без наших власних зусиль зміни та перемоги не відбудуться", - зазначив Турчинов.

* * *

Президент Петро Порошенко привітав українців з Днем Державного Прапора.

Привітання глави держави розміщене на його сторінках у Facebook та Twitter.

"Державний Прапор України – священний оберіг, символ єдності та непереможності нашого народу", - зазначив Президент.

* * *

Як нагадує Укрінформ, це свято було встановлено Указом Президента України від 23 серпня 2004 року.

«…На вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів України…» згідно з Указом Президента від 23 серпня 2004 року.

У 2009 році було внесено зміни до цього указу, й засновано щорічну офіційну церемонію підняття прапора 23 серпня по всій Україні. Державний прапор – невід’ємний атрибут кожної країни, що уособлює самобутність та спадкоємність її державотворчих традицій. Його еволюція у своєрідний спосіб відображає багатовікові процеси розвитку, становлення та життєдіяльності державних утворень. Серед прапорів Київської Русі переважним був червоний колір – найбільш зручний для сигналізації під час бою. Але національний (державний) прапор у його сучасному розумінні, можна вважати, з’явився на етапі існування козацької держави. Тоді найвищий щабель в ієрархії посідав загальновійськовий, або гетьманський прапор, що певною мірою відігравав роль та містив ознаки державного.

Найвідоміший із відомих гетьманських прапорів пов’язують з ім’ям Богдана Хмельницького (він був білого кольору). Стосовно кольорової гами, то стійке поєднання синього і жовтого кольорів на національному прапорі фіксуємо із середини ХІХ століття. У час «весни народів» 1848 року Головна руська рада проголосила загальноукраїнським гербом старовинний герб князів Романовичів, Львівські землі та Руське воєводство - зображали золотого лева, що спирається на скелю, на блакитному тлі. Саме такі зображення мали на своїх прапорах загони Національної гвардії в Яворові та інших містах Галичини.

Читайте також: У Києві починаються святкування на честь Дня Незалежності

У цей же час згідно з геральдичними звичаями усталилися поєднання жовтої та синьої смуг на прямокутному полотнищі. Утвердження ж синьо-жовтого прапора як державного відбулося із проголошенням Української Народної Республіки (УНР). Потім в історії України був період червоного «серпасто-молоткастого», а за синьо-жовтий саджали до в’язниць. У новітні часи національний синьо-жовтий прапор уперше офіційно замайорів на ратуші міста Стрий 14 березня 1990 року. У Києві прапор було піднято над міською мерією пізніше – 24 липня 1990 року.

23 серпня 1991 року групою народних депутатів синьо-жовтий український прапор внесено у сесійну залу Верховної Ради, а вже  4 вересня його урочисто підняли над будівлею парламенту. 18 вересня 1991 року була підписана постанова про дозвіл «у протокольних заходах використовувати синьо-жовтий прапор», а постанова ВР України від 28 січня 1992 року надала йому статусу Державного. Остаточно Прапор Держави Україна затверджено статтею 20 Конституції України 1996 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-