Найбільший прапор і найвищий флагшток: у Дніпрі встановили два нацрекорди

Найбільший прапор і найвищий флагшток: у Дніпрі встановили два нацрекорди

Відео
Укрінформ
Державний Прапор, який підняв сьогодні у Дніпрі Президент України Петро Порошенко, встановив одразу два нацрекорди - найбільше полотнище піднятого прапора та найвищий в Україні флагшток - 72 м.

Про це повідомляє прес-служба Дніпропетровської облдержадміністрації.

“Найбільший стяг, який коли-небудь майорів над українським містом, – 12 на 18 метрів і вагою – 23 кг. Височить він на найвищому, 72-метровому, флагштоці. Об’єкт монументального мистецтва, який облаштувала на проспекті Дмитра Яворницького Дніпропетровська облдержадміністрація, внесений до Книги рекордів України”, - йдеться в повідомленні.

Найбільший національний стяг, який презентували у Дніпрі до 27-ї річниці Незалежності України, розвивається тепер на центральному проспекті міста навпроти історичного музею.

«На сьогодні таких рекордів Україна ще не знала», – акцентувала представник Книги рекордів України Євгенія Циганкова.

За проектом, навколо флагштоку облаштували зону відпочинку. Форму прапора, який розвивається вітром, віддзеркалюють шість лав. Кожна оздоблена гранітною стелою із сакраментальними знаками. Творча команда Музею українського живопису, яка працювала над тематичною наповнюваністю майданчика, виконала 12 символів у техніці гарячої художньої емалі.

Читайте також: Україна святкує День Державного Прапора

«Техніка відома у світі вже 4 тисячоліття. Вона універсальна: не боїться температурних перепадів, вологи й не вигоряє. Мистецький твір, виконаний за допомогою гарячої емалі, вічний, – розказав провідний науковий співробітник Музею Володимир Маліков. – Символи було обирати непросто, адже в українців немає якоїсь уніфікованої символіки. Однак ми віднайшли найкрасномовніші, які стануть своєрідним путівником Україною».

Серед символів – тризуб, писанка, вишиванка, половецькі баби, козацькі чайки. На стелах знайшлося місце козацьким образам та постаті Володимира-Хрестителя.

Історія Дніпропетровщини закодована у такому символі, як петриківський розпис. Звернулися митці й до місцевої пам’ятки, виконаної у стилі українського бароко – Троїцького собору в Новомосковську.

Закарбований у граніті й дитячий малюнок, який символізує привіт бійцям у зону АТО.

«Дніпропетровщина – форпост, який зупинив просування війни вглиб України. Патріотизм мешканців області увічнюють Алея пам’яті воїнів-героїв біля ДніпроОДА та Музей АТО. Ще одним патріотичним витвором став найвищий і найбільший в Україні Державний Прапор», – наголосив голова Дніпропетровської облдержадміністрації Валентин Резніченко.

Аби прапор-рекордсмен було добре видно й вночі, його підсвічують вісім прожекторів. Світильники встановлені й по периметру майданчика.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-