Парубій привітав українців із Днем Державного Прапора

Парубій привітав українців із Днем Державного Прапора

Укрінформ
Голова Верховної Ради України Андрій Парубій привітав співвітчизників із Днем Державного Прапора, акцентуючи на тому, що синьо-жовтий стяг є символом боротьби українців за відновлення власної державності.

Вітання спікера опубліковано на сайті ВР.

«Наш синьо-жовтий стяг став справжнім символом свободи і гідності Українського народу. Це символ боротьби українців за відновлення власної державності. Під синьо-жовтими знаменами на фронт Першої світової війни вирушали добровольці Легіону Українських січових стрільців. Під цим прапором формувалися і йшли у бій підрозділи перших регулярних українських збройних сил - Армії УНР. Під синьо-жовтими стягами сто років тому була проголошена українська державність», - йдеться у вітанні Парубія.

За словами спікера, символічно, що цьогоріч в Україні також вшановується століття підняття українського державного прапора на кораблях Чорноморського флоту.

Голова ВР зауважив, що під синьо-жовтим прапором боролися за українську державність повстанці Наддніпрянщини, Поділля, Полісся і Волині у 20-х роках ХХ століття, збройні сили Карпатської України, воїни Української Повстанської Армії.

Також Парубій нагадав, що синьо-жовтий прапор свято берегли для прийдешніх поколінь і дисиденти у радянський час.

«Тут особливо хочу пригадати подвиг двох хоробрих киян - Георгія Москаленка і Віктора Кукси, які 1 травня 1966 року підняли український стяг на даху Київського інституту народного господарства», - підкреслив очільник українського парламенту.

Як провісник прийдешньої незалежності, додав спікер, український синьо-жовтий стяг замайорів у жовтні 1990 року на наметах та в руках учасників Революції на граніті.

Читайте також: Порошенко: Сьогодні вперше застосовується військове вітання "Слава Україні!"

«Під час проголошення Акта Незалежності України 24 серпня 1991 року група народних депутатів внесла синьо-жовтий прапор у сесійну залу Верховної Ради. Ця подія стала наріжною в історії українського державного прапора, а внесений до сесійної зали величезний стяг отримав назву Прапора Незалежності. Сьогодні цей прапор як українська національна святиня урочисто зберігається у центральному холі Українського Парламенту», - уточнив голова Верховної Ради.

Окремо він подякував воїнам, котрі під синьо-жовтими прапорами сьогодні захищають Україну від російської агресії на сході України.

«Нині прапори знову майорять на передовій війни за незалежність України. Щиро дякую і вклоняюся нашим героїчним воїнам, які під синьо-жовтим прапором протистоять російським агресорам», - наголосив Парубій.

Водночас він побажав українцям у цей день завжди зберігати вірність Державному прапору України та закликав кожну українську родину підняти стяг на своїх домівках.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-