РЄ: Анексія Криму та війна на Сході вплинули на всі сфери життя в Україні

РЄ: Анексія Криму та війна на Сході вплинули на всі сфери життя в Україні

Укрінформ
Українське суспільство толерантне та відкрите, але неможливо переоцінити вплив на нього у різних сферах життя конфлікту на Сході та незаконної анексії Криму, що примусило окремі верстви населення обирати, на чиїй стороні їм бути.

Про це йдеться у звіті моніторингового органу Ради Європи - консультативного комітету з питань Рамкової конвенції про захист національних меншин, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Загалом українське суспільство продовжує бути в основному толерантним та відкритим. Проте вплив конфлікту на сході Україні та незаконне приєднання РФ Автономної Республіки Крим та міста Севастополя на політичний клімат, а також економічне та соціальне життя в країні не можна переоцінити. Зокрема, конфлікт створив атмосферу, в якій особи, які почували себе комфортно щодо своєї ідентичності раніше, зобов'язані «вибирати, на чиїй стороні бути», - говориться в доповіді.

Читайте також: Україна опинилася на 138-му місці зі 156 країн за рівнем щастя

Опублікована доповідь охоплює період до кінця листопада 2016 року.

«Реформа децентралізації, яка передбачає створення більших територіальних одиниць, може потенційно вплинути - як позитивно, так і негативно - на права осіб, які належать до національних меншин. Було висловлено занепокоєння щодо забезпечення освіти, підтримки закладів культури та здатності впливати на процес прийняття рішень на місцевому рівні», - вказують експерти з моніторингу.

Читайте також: "Суспільне" переписало концепцію мовлення щодо нацменшин

Серед проблемних питань експерти Ради Європи відзначили відсутність чіткої законодавчої бази щодо захисту національних меншин та триваючу дискримінацію ромів, в тому числі їхніх дітей, які піддаються сегрегації в школах.

«Консультативний комітет рекомендує українській владі негайно прийняти відповідне законодавство для захисту нацменшин; висловити сприяння повазі і боротьбі зі стереотипами в політичному дискурсі та суспільстві в цілому; надати тверді правові гарантії захисту та використання всіх мов меншин, в т.ч. нечисленних; допомогти в припиненні постійної сегрегації ромських дітей в школах і забезпечеити, аби права національних меншин не будуть обмежені внаслідок зміни адміністративних меж», - зазначено в документі.

Читайте також: Розенко не бачить підстав для введення місії ОБСЄ на Закарпаття

Як відомо, на початку грудня минулого року Венеціанська комісія надала свої висновки по Закону України "Про освіту", зокрема щодо викладання державною мовою та мовами національних меншин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-