Венеціанська комісія оприлюднила висновок щодо закону

Венеціанська комісія оприлюднила висновок щодо закону "Про освіту"

Укрінформ
Венеціанська комісія сьогодні оприлюднила висновок по Закону України "Про освіту", зокрема щодо викладання державною мовою та мовами національних меншин.

Про це повідомила прес-служба Ради Європи, передає кореспондент Укрінформу.

Комісія рекомендує відредагувати статтю 7 та зробити її більш збалансованою. Серед іншого у висновку Комісії зауважується, що формулювання «спірної» статті закону про освіту дещо відрізняється від проекту, за яким проходили консультації з нацменшинами. На думку «венеціанки», «точний обсяг гарантій освіти на мовах меншин, в основному обмежений початковою освітою, що не є зрозумілим».

Автори висновку звертають увагу, що на сьогоднішній день законодавство «дозволяє суттєво змінити попередній мовний режим на систему, орієнтовану на обов'язкове використання української мови як мови навчання», і непокояться як можливим звуженням навчання мовами нацменшин, так коротким, на їхню думку, терміном реалізації нових правил. Останнє, йдеться у висновку, може відбитися на якості освіти.

Що стосується середньої освіти, то у цьому питанні Венеціанська комісія бачить можливість для гнучкості: чинний закон про освіту є рамковим документом, а майбутній закон про загальну середню освіту, який ще має бути прийнятий, міг би передбачати більш детальні та збалансовані рішення, та заспокоїти тих, хто стурбований змінами.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство освіти і науки України вже заявило про згоду з висновком Венеційської комісії стосовно мовної статті закону "Про освіту". Вважає його збалансованим та конструктивним, готове сприяти деталізації ст7 у законі "Про загальну середню освіту", а також погоджується з рекомендацією продовжити перехідного період для імплементації.

Читайте також: Єврокомісія судитиметься з Угорщиною через закон про освіту

Як повідомлялося, 25 вересня Президент Петро Порошенко підписав закон "Про освіту", певні положення якого, зокрема ст. 7 щодо мови освіти в Україні, викликали стурбованість ряду країн. Порошенко доручив Міністерству закордонних справ та Міністерству освіти і науки провести щодо цього закону консультації з європейськими партнерами, в тому числі з Радою Європи.

28 вересня міністр закордонних справ України Павло Клімкін передав 7-му статтю закону про освіту на розгляд Венеціанської комісії.

12 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) під час дебатів ухвалила резолюцію щодо українського закону "Про освіту". Українську владу, зокрема, закликали дослухатися до зауважень Венеціанської комісії, а також продумати "більш гнучку модель" двомовної освіти з урахуванням інтересів тих, хто належить до корінних народів та національних меншин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-