Єврокомісія судитиметься з Угорщиною через закон про освіту

Єврокомісія судитиметься з Угорщиною через закон про освіту

Укрінформ
Європейська комісія подає позов до Суду ЄС через закон про освіту в Угорщині, до якого було внесено зміни та обмежено в правах університети Європейського союзу.

Про це йдеться у відповідній заяві Єврокомісії.

«Сьогодні Європейська комісія вирішила подати на Угорщину до Суду Європейського Союзу на тій підставі, що її Закон про вищу освіту з поправками, внесеними 4 квітня 2017 року, непропорційно обмежує університети ЄС та країн, що не є членами ЄС, у їхній діяльності та потребує поверення до відповідності із законодавством ЄС», - вказано у заяві.

За висновками Венеціанської комісії, угорський закон про вищу освіту загалом відповідає європейським нормам, але внесені до нього зміни посилюють правила щодо діяльності іноземних ВНЗ, а також містить деякі "дуже проблематичні" положення.

«Крім того, Комісія переконана, що нове законодавство суперечить праву академічної свободи, праву на освіту та свободу ведення бізнесу», - вказано в заяві.

Загалом «війна» проти університетів почалася, коли у квітні президент Угорщини Янош Адер вніс поправки в закон про вищу освіту, якими дозволив закрити Центральноєвропейський університет (CEU), що був заснований філантропом і мільярдером Джорджем Соросом в 1991 році.

До цього Сорос неодноразово заявляв про дії проти нього та його Фонду на території Угорщини. 

Читайте також: Венеціанська комісія сьогодні обіцяє висновок щодо українського закону про освіту

У квітні 2017 року Єврокомісія почала юридичну процедуру порушення проти Угорщини, тому що в Будапешті не вважав зміни до закону таким, що суперечать законодавству ЄС. У липні Європейська комісія направила Угорщині застереження, але також не отримала очікуваної реакції з боку керівництва країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-