Закон про освіту: Венеціанська комісія прийняла аргументи української сторони - МОН

Закон про освіту: Венеціанська комісія прийняла аргументи української сторони - МОН

Укрінформ
Міністерство освіти і науки України вважає висновок Венеціанської комісії стосовно мовної статті закону "Про освіту" збалансованим і конструктивним.

Відповідна позиція сформульована за результатами фінального засідання Комісії 8 грудня, повідомляє прес-служба МОН.

"Міністерство освіти і науки України вважає висновок Венеційської комісії (ВК, Комісія) стосовно мовної статті закону "Про освіту" збалансованим та конструктивним, готове сприяти деталізації ст7 у законі "Про загальну середню освіту", а також погоджується з рекомендацією про видовження перехідного терміну для імплементації", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, Комісія прийняла аргументацію української сторони щодо закидів, ніби мовна стаття закону "Про освіту" звужує права представників національних меншин.

"Зокрема, ВК підкреслила, що питання змісту і обсягу прав належать виключно до компетенції Конституційного Суду України. Низка питань застосування мов має вирішуватись спеціальними законами. А отже, звинувачення збоку Угорщини не підтримані", - наголошують у МОН.

Водночас українська сторона вітає послідовну позицію Комісії в питанні місця й ролі державної мови в освітньому процесі: "Визначальна роль державної мови не може піддаватись сумнівам та повністю відповідає всім міжнародно-правовим інструментам міжнародних та регіональних організацій. Ми вдячні Венеціанській комісії за підтвердження цієї позиції".

Водночас найголовніша, за визначенням МОН, теза висновку полягає в тому, що стаття 7 закону є рамковою та підлягає подальшій деталізації, зокрема у законі "Про загальну середню освіту".

"Ми цілком згодні з цим твердженням. Спільно з національними громадами МОН працюватиме над подальшою розробкою різних підходів до навчання меншин, з урахуванням їхніх освітніх потреб. Основна мета - забезпечити достатній рівень володіння як державною, так і рідною мовами", - наголошують у міністерстві.

Читайте також: Єврокомісія судитиметься з Угорщиною через закон про освіту

Однією з важливих рекомендацій Комісії є продовжити перехідний період для імплементації статті. Так, наразі закон "Про освіту" вказує, що повноцінно в силу мовна стаття має вступити в 2020 році. Ця рекмендаця, згідно повідомленню на сайті відомства, буде повністю підтримана.

Офіційний висновок Венеціанської комісії буде опублікований на інформаційному ресурсі органу орієнтовно у понеділок, 11 грудня.

Як повідомлялося, 25 вересня Президент Петро Порошенко підписав закон "Про освіту", певні положення якого, зокрема ст. 7 щодо мови освіти в Україні, викликали стурбованість ряду країн. Порошенко доручив Міністерству закордонних справ та Міністерству освіти і науки провести щодо цього закону консультації з європейськими партнерами, в тому числі з Радою Європи.

28 вересня міністр закордонних справ України Павло Клімкін передав 7-му статтю закону про освіту на розгляд Венеціанської комісії.

12 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) під час дебатів ухвалила резолюцію щодо українського закону "Про освіту". Українську владу, зокрема, закликали дослухатися до зауважень Венеціанської комісії, а також продумати "більш гнучку модель" двомовної освіти з урахуванням інтересів тих, хто належить до корінних народів та національних меншин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-