Дата наступного звільнення заручників невідома - Лутковська

Дата наступного звільнення заручників невідома - Лутковська

Укрінформ
Дата наступного звільнення українських заручників з території окупованого Донбасу ще невідома.

Про це уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська сказала на прес-конференції у понеділок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Дати поки що немає, дата не визначена. Більше того, будь-яка дата, яка сьогодні фігурує в певних інформаційних повідомленнях, це є певним чином знущанням над родичами тих, хто цього дуже чекає», - сказала Лутковська.

Вона закликала представників ЗМІ не плутатися у термінології і таким чином не вводити в оману суспільство щодо ситуації із “обміном полоненими”. «На території, підконтрольній українській владі, немає жодного військовополоненого, а є особи, які знаходяться у місцях позбавлення волі відповідно до рішень українських судів. Їм всім пред'явлені обвинувачення, і ці обвинувачення мають логічні завершення в судах, які виносять рішення іменем України. Тому йдеться не про обмін, а про одночасне звільнення осіб, узгоджене в Мінську в рамках засідання гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи”, - сказала омбудсмен.

Читайте також: Росія досі не пускає Лутковську до українських прикордонників у СІЗО

Вона також закликала не визначати питання долі кількісними показниками чи співвідношеннями: "Йдеться не про цифри, а про людські долі, про людські життя. Ми, як держава, поставили перед собою завдання звільнити тих людей, які незаконно утримуються на непідконтрольній території... Ми до виконання цього завдання йдемо. Все решта, перепрошую, - математика, яка до людських доль не має жодного відношення, - додала Лутковська.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини в якості  експерта бере участь у засіданнях робочої підгрупи з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-