Архіви радянських спецслужб оцифрують і викладуть в інтернет - УІНП

Архіви радянських спецслужб оцифрують і викладуть в інтернет - УІНП

Укрінформ
В Україні триває процес передачі архівів радянських спецслужб від СБУ, МВС, Міноборони та інших силових та оборонних структур до цивільного Архіву Українського інституту національної пам'яті (УІНП).

Про це повідомляє прес-центр УІНП, що цитує начальника управління інституційного розвитку політики національної пам'яті Ігоря Кулика.

"Нині українські силові та оборонні структури проводять ревізію своїх архівів, щоб виявити, які саме документи репресивних органів СРСР 1917-1991 років у них є. Передати архіви до Інституту національної пам'яті їм потрібно до 21 травня наступного року. Паралельно ми займаємось створенням та забезпеченням усім необхідним нового Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам'яті", - розповів Кулик.

За його словами, зараз в Україні функціонує волонтерський Електронний архів визвольного руху avr.org.ua, який містить понад 20 тисяч електронних копій документів. Е-архів є спільним проектом Центру досліджень визвольного руху, Львівського національного університету імені Івана Франка та Національного музею "Тюрма на Лонцького".

Кулик також нагадав, що уже майже рік, з початку дії "декомунізаційних законів", в Україні усі документи репресивних органів радянських спеслужб доступні в архівах будь-кому безкоштовно.

Після завершення передачі їх опрацюють історики і викладуть у відкритий доступ в інтернеті.

Також зазначається, що після падіння комуністичного режиму країни Балтії та Центрально-Східної Європи зробили доступними секретні документи каральних органів та таємної поліції і передали їх цивільним відомствам - аналогам українського Інституту національної пам'яті. Нині Чехія публікує онлайн 300 тисяч документів комуністичних спецслужб.

Фото: УІНП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-