"Декомунізація" архівів про репресії проти УГКЦ незворотна - В'ятрович

Укрінформ
У процесі декомунізації в Україні наразі розкриваються архівні документи щодо репресій проти Української греко-католицької церкви.

Про це заявив голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович на брифінгу у п'ятницю, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Документи, які знову, на жаль, стали закритими в архіві Служби безпеки України, які стосуються репресій проти Греко-католицької церкви, - їх уже не сховаєш. Навіть спроби СБУ у 2010 році бавитися у чекістів зразка 1937 року, коли конфіскували комп'ютери, виглядали дуже смішними, бо скопійовані документи уже могли бути доступними у будь-якій точці світу. Я дуже втішений, що зараз серед інших аспектів декомунізації, які відбуваються в Україні, відбувається також дуже важливий процес остаточного розкриття цих архівів", - сказав В'ятрович.

Так, за його словами, одним із чотирьох законів щодо декомунізації, які були прийняті у парламенті торік у квітні, є закон про доступ до архівів репресивних органів Радянського Союзу з 1917 по 1991 роки.

"Завдяки цьому закону відкритість цих архівів уже є абсолютно незворотною. І зараз ми говоримо про можливість дослідження не тільки архівно-кримінальних справ, а про можливість доступу до документів агентурних, до оперативно-розшукової справи, яка була пов'язана з ліквідацією УГКЦ", - підкреслив В'ятрович.

Він наголосив, що СРСР так не вдалося ліквідувати УГКЦ, що, як і весь національний рух, десятиліття перебула у підпіллі.

"І вихід цієї церкви з підпілля у кінці 80-х років став одним із потужних елементів ширшого національно-демократичного руху, який поставив крапку на існуванні радянської системи", - наголосив голова Українського інституту національної пам'яті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-