Євросоюз має позбутися страху перед Росією та допомогти Україні перемогти - глава МЗС Литви

Євросоюз має позбутися страху перед Росією та допомогти Україні перемогти - глава МЗС Литви

Укрінформ
Найбільшою перешкодою, яка заважає Європейському Союзу ефективно допомогти Україні для перемоги у війні, є страх перед Росією та її можливою реакцією, який сама РФ сприймає як запрошення до подальшої ескалації не лише в Україні, але й до гібридних атак проти країн ЄС і НАТО.

Про це у Брюсселі перед початком Ради міністрів ЄС із закордонних справ заявив керівник зовнішньополітичного відомства Литви Ґабріелюс Ландсбергіс, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Як завжди, вже протягом двох з половиною років ми обговорюємо, як позбавитися від нашого страху та як зупинити Росію, як належним шляхом підтримати Україну. Я вважаю, що зараз найбільша проблема у майже всіх питаннях, які ми вирішуємо, є наш острах. Ми боїмося того, що Росія може собі думати, як Росія може реагувати та діяти. У цьому пункті наш острах виглядає як запрошення», - наголосив головний литовський дипломат.

Він зауважив, що Кремль сприймає таку нерішучість ЄС як запрошення не лише до більш лютих дій в Україні, де вже російські загарбники вчиняють варварські атаки проти мирного населення, руйнують супермаркети, вбивають безневинних людей, дітей та жінок. Росія, за словами міністра, розглядає це як запрошення до гібридних дій проти європейських країн, проти країн Балтії та Польщі, і не лише там.

«Ми знаємо, що Росія має намір діяти кінетично та навіть організовувати те, що може називатися терористичними атаками проти країн НАТО. Вона може так вчиняти лише тому, що вона відчуває таке запрошення, і може розраховувати, що ми не будемо реагувати жодним змістовним чином», - додав Ландсбергіс.

Читайте також: У Швейцарії на саміті мають підтримати Українську формулу миру - Ландсбергіс

Він зауважив, що єдиним шляхом, яким ЄС може реагувати на агресивні дії Росії як в Україні, так і проти європейських країн, є посилення підтримки України, надання їй дозволу використовувати зброю там, де сама Україна вважає за необхідне.

«Саме таким чином треба вирішувати цю ескалацію - дозволити Україні повертати удари та виграти цю війну. Це саме той шлях, яким можливо зупинити Росію», - заявив міністр закордонних справ Литви.

Як повідомлялося, сьогодні, 27 травня, у Брюсселі відбувається формальне засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ, головними питаннями якої є врегулювання кризи на Близькому Сході та реакція на чергову спробу ескалації у російській агресії проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-