«Вибори» президента Росії на тимчасово окупованих територіях України незаконні - МЗС

«Вибори» президента Росії на тимчасово окупованих територіях України незаконні - МЗС

Заява
Укрінформ
Проведення так званих «виборів» президента Російської Федерації на тимчасово окупованих територіях України – Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, частинах Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України – є незаконним та не матиме жодних правових наслідків.

Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ України, передає Укрінформ.

«Примусове залучення до участі у так званих «виборах» мільйонів громадян України, які мешкають на тимчасово окупованих територіях, або під примусом були переміщені на територію РФ, є так само незаконним», - наголосили у зовнішньополітичному відомстві.

У МЗС додали, що це у поєднанні з відсутністю будь-яких ознак відповідності виборчої кампанії в РФ загальновизнаним демократичним принципам і стандартам проведення виборів, усуненням опонентів російської влади ставить під сумнів об’єктивність і легітимність будь-яких результатів цих «псевдовиборів».

У цьому контексті у МЗС закликали іноземні держави та міжнародні організації не надсилати міжнародних спостерігачів для участі у черговому фарсі, який Кремль видає за президентські вибори, організованому ним зокрема на суверенній території України, та утриматися від визнання їхніх результатів. У відомстві також закликали міжнародні медіа та публічних осіб не допомагати Кремлю в створенні ілюзії виборчого процесу та не називати цей фарс «виборами», використовуючи притаманну демократичним державам термінологію.

Читайте також: Рада закликає світ засудити «вибори» РФ на окупованій території і посилити санкції проти Москви

«Поки Володимир Путін продовжує свою особисту владу, ми закликаємо демократичний світ підтвердити свою повагу до людського життя, верховенства права та демократичних цінностей максимальною підтримкою України та українського народу в боротьбі проти російського терору, а також максимальною підтримкою цілей та принципів Статуту ООН через подальше незмінне невизнання російської окупації території нашої держави», - акцентували у зовнішньополітичному відомстві.

Як повідомлялося, вибори президента РФ відбудуться протягом трьох днів - з 15 по 17 березня 2024 року.

У грудні Центральна виборча комісія Росії ухвалила постанову про проведення президентських «виборів» у березні 2024 року на тимчасово окупованих територіях України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-