Костін на конференції у Берліні: Партнери не мають втоми в розслідуванні воєнних злочинів РФ

Костін на конференції у Берліні: Партнери не мають втоми в розслідуванні воєнних злочинів РФ

Відео
Укрінформ
У міжнародних партнерів України, які займаються розслідуванням злочинів, скоєних на її території за час війни, немає втоми.

Про це сказав генеральний прокурор України Андрій Костін під час панельної дискусії в рамках Міжнародної конференції на тему «Відповідь на злочини за міжнародним правом: притягнення воєнних злочинців до відповідальності», як проходить у Берліні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За його словами, існує велика кількість зареєстрованих воєнних злочинів, але ця безпрецедентна ситуація вимагає максимального використання можливостей, навіть поза межами можливого, тому інциденти розслідуються паралельно з бойовими діями на полі бою.

Генпрокурор наголосив, що Україна розробила тристоронній підхід. По-перше, розробка та реалізація стратегій прокуратури, які допомагають правоохоронним органам і прокурорам у проведенні політики розслідування. Наприклад, мапінг і пріоритезація кейсів. По-друге, співпраця з Palantir, Microsoft та іншими для створення кейсів, але потрібна додаткова допомога для розробки внутрішніх ІТ-рішень, таких як інтегрована система керування справами. По-третє, це політика розподілу тягаря документування, розслідування та переслідування міжнародних злочинів, скоєних в Україні, з відповідними міжнародними механізмами правосуддя та третіми державами.

Костін додав, що розроблено внутрішню мережу підзвітності, щоб усі відповідні гравці та зацікавлені сторони могли взяти на себе та виконати свою частку зобов’язань. Так, з’ясування фактів проводять Слідча комісія ООН, Моніторингова місія ООН, Механізм ОБСЄ тощо. Розслідування було розпочато Міжнародним кримінальним судом, який видав історичний ордер на арешт президента РФ Путіна. Спільна слідча група є механізмом співпраці для об'єднання зусиль з 6 іншими державами, а також з Євроюстом, МКС і Сполученими Штатами. Національні розслідування ініційовано понад 20 державами. Тривають зусилля щодо створення Спеціального трибуналу для злочинів агресії.

В коментарі журналістам він наголосив, що весь цивілізований світ об’єднаний з Україною в намаганні притягнути до відповідальності всіх тих, хто скоїв злочин агресії, хто скоїв воєнні злочини, злочини проти людяності, злочини геноциду проти українців, українського народу. «Немає жодної втоми. Ми на дуже оптимістичному шляху, у нас дедалі більше прогресу по багатьом кейсам», - заявив генпрокурор.

Він згадав результати, досягнуті за минулий рік: 80 вже засуджених в українських судах російських військових злочинців, перші ордери на арешт Міжнародного кримінального суду, перше обвинувачення, яке висунули колеги в США проти 4 потенційних воєнних злочинців за воєнні злочини проти мирних громадян в Україні.

Читайте також: Для розслідування злочинів РФ в Україні варто створити окрему інституцію - експерт

Костін запевнив, що Україна координує зусилля з колегами, тому «ще в цьому році ми всі побачимо нові результати, не тільки в Україні, але й на міжнародному рівні».

Він підкреслив, що жоден доказ воєнного злочину, скоєного поти українців, не може бути втрачений. І мільйони українців, які зараз перебувають за межами Батьківщини, мають можливість дати свої свідчення, поділитися матеріалами, які вони мають задля того, щоби ці докази не були втрачені. За минулий рік було створено спеціальну базу даних, яка знаходиться у Гаазі.

«Поєднання доказів, які можуть бути зібрані в різних країнах, полегшить притягнення до відповідальності злочинців – чи то в Україні, чи в іншій державі, чи в МКС. Це – наша мета», - підкреслив генпрокурор.

Він підкреслив важливість притягнути до відповідальності як безпосередніх виконавців, так і людей, які видавали накази.

Стосовно трибуналу щодо злочину агресії Костін зауважив, що координаційна група, яка об’єднує понад 40 країн, активно працює, проводить роботу щодо створення юридичної моделі. Головне те, що робота над збором доказів уже йде щодо найвищої ланки військового та політичного керівництва країни-агресора, сказав він, додавши, що це відбувається в Гаазі, в Євроюсті, в Міжнародному центрі з переслідування злочину агресії, який Україна створила з країнами спільної слідчої групи.

«Головне те, що ми не втрачаємо часу: докази збираються, ми намагаємося структурувати, яким чином виглядатиме це кримінально провадження», - відзначив генпрокурор.

За його словами, ми не маємо чекати, коли завершиться певна стадія і тільки потім переходити до наступної. «Ми можемо робити багато процесів паралельно. Це дозволить, щоб притягнення до відповідальності відбулося вчасно, не чекаючи десятки років, як це відбувалося в попередніх війнах і конфліктах. Кожен, хто постраждав від цієї війни, має отримати справедливість, почуття гідності», - підкреслив Костін.

Як повідомляє Офіс генпрокурора у Фейсбуці, Костін під час конференції у Берліні також заявив, що до судів вже передані обвинувальні акти стосовно 12 російських генералів, які вчиняли злочини в Україні.

"Винуватці міжнародних злочинів не повинні уникнути відповідальності, незалежно від їхніх звань та посад. Обвинувальні акти стосовно 12 російських генералів вже передані до українських судів. І таких справ буде більше", – зауважив генпрокурор.

Костін виступив на панелі «Розслідування злочинів за міжнародним правом – як подолати виклики», яку модерувала Мелінда Крейн.

Як повідомляв Укрінформ, у Берліні 23 лютого проходить Міжнародна конференція на тему «Відповідь на злочини за міжнародним правом: притягнення воєнних злочинців до відповідальності».

Читайте також: Німеччина зібрала понад 500 доказів воєнних злочинів РФ в Україні

Участь у конференції беруть профільні міністри Німеччини та Польщі, генеральний прокурор України Андрій Костін і заступниця генпрокурору США Ніколь Аргентьєрі, представники юридичних органів 4 країн і міжнародних організацій.

Вони обговорюють питання міжнародної підтримки України в розслідуванні воєнних злочинів, виклики та нові підходи при розслідуванні таких злочинів, підтримка жертв тощо.

Фото Ольги Танасійчук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-