Безпекові угоди з Францією та Німеччиною передбачають конкретні обсяги допомоги Україні - ОП

Безпекові угоди з Францією та Німеччиною передбачають конкретні обсяги допомоги Україні - ОП

Укрінформ
Безпекові угоди з Францією та Німеччиною передбачають конкретний обсяг допомоги Україні.

На цьому наголосив заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква в ефірі телемарафону "Єдині новини", передає кореспондент Укрінформу.

"В угоді ми фіксуємо на папері за підписами лідерів декілька дуже важливих речей, які не мають змінюватися, незалежно (від того) хто буде очолювати ці держави, якою буде інтенсивність цієї війни і що буде після перемоги", - сказав Жовква.

За його словами, в угодах зафіксований не лише обсяг допомоги, який був наданий цими країнами від 2022 року, а й суми допомоги на 2024 рік. Зокрема, Німеччина виділяє Україні 7,1 млрд євро, Франція - до 3 млрд євро. І ФРН уже оголосила черговий пакет допомоги на 1,1 млрд євро під час зустрічі в Мюнхені. Понад половину від цієї суми вже законтрактовано конкретними компаніями, виробляється відповідне обладнання або зі складів буде передаватися техніка, зброя, боєприпаси.

Читайте також: Україна й Італія провели черговий раунд переговорів про гарантії безпеки

"Цього раніше не було. Тобто ми чітко знаємо, який обсяг буде на нинішній рік. І ми чітко знаємо, що на період дії цих угод, а кожна з них діє на період 10 років, цей рівень допомоги залишатиметься таким, як є, або буде вищим. І це одна з перших гарантій безпеки. Дійсно гарантовано, що такий рівень буде залишатися до перемоги України, під час перемоги України і, що важливо, після перемоги", - пояснив Жовква.

За його словами, ЗСУ мають стати однією з найсильніших армій у Європі й у разі потреби також гарантували безпеку країн-партнерів.

"В угоді з Францією сказано, що Україна готова гарантувати безпеку Франції, якщо це буде необхідно", - зауважив заступник керівника ОП.

Окрім цього, у разі ескалації агресії чи відновлення агресії з боку Росії після перемоги України безпекові угоди передбачають механізм спільних дій країн-підписантів щодо обсягів додаткової підтримки, яка може включати як зброю, боєприпаси, так і санкції, фінансову та економічну допомогу тощо.

"Цей механізм чітко описаний в цих угодах, більше того, держави Групи семи і держави НАТО будуть координуватися між собою щодо цього механізму. Якщо вони віднайдуть покращений механізм, ми змінимо ці угоди і внесемо нові положення", - запевнив Жовква.

За його словами, третя важлива гарантія - конкретні види збройної допомоги від партнерів. "І Франція, і Німеччина вже допомагають певними видами озброєння. Дуже важливо зафіксувати це на папері і сказати, що ця допомога триватиме протягом десятирічного періоду. Агресор має це бачити", - сказав заступник глави ОП.

Читайте також: Зеленський - про безпекові гарантії: Три угоди є, була розмова ще із кількома країнами

Він зауважив, що в угодах не фіксується конкретна цифра допомоги на кожен рік, але обсяг її "точно не буде нижчим, ніж у 2024 році". Зокрема, в угоді з Німеччиною передбачений механізм, за яким контракти, укладені у 2024 році, можуть виконуватися в наступні роки, але кошти на них будуть виділятися в цьому році.

Як повідомлялося, 16 лютого Президенти України і Франції підписали безпекову угоду між країнами. Того ж дня Президент Володимир Зеленський і Федеральний канцлер ФРН Олаф Шольц підписали безпекову угоду між Україною та Німеччиною.

Безпекова угода із Великою Британією була підписана 12 січня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-