Країни Балтії засудили плани Росії провести «вибори президента» на ТОТ України

Країни Балтії засудили плани Росії провести «вибори президента» на ТОТ України

Заява
Укрінформ
Міністри закордонних справ Латвії, Естонії та Литви Кріш’яніс Каріньш, Маргус Цахкна, Габріелюс Ландсбергіс у спільній заяві наголосили, що Росія, плануючи проведення «президентських виборів» на ТОТ України, грубо порушує її суверенітет та міжнародне право.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє МЗС Латвії.

«Ми не визнаємо і не будемо визнавати проведення таких виборів та їх результати на тимчасово окупованих і незаконно анексованих Росією територіях України. У Росії немає законних підстав для будь-яких подібних дій. Ми рішуче засуджуємо ці неприйнятні рішення політичного керівництва Росії», – наголошується в заяві.

У ній зазначається, що політичне керівництво Росії та ті, хто причетний до організації таких незаконних дій, нестимуть відповідальність за їх наслідки.

Глави МЗС Латвії, Естонії та Литви наголошують, що ці дії РФ є грубим порушенням міжнародного права, Статуту ООН, незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України. «Крим, Херсон, Запоріжжя, Донецьк і Луганськ – це Україна», - підкреслили підписанти.

Вони також зазначили, що в цілому майбутні президентські «вибори» в Росії не будуть ані вільними, ані чесними. В умовах тотального придушення опозиції та незалежних ЗМІ, за відсутності гідних довіри альтернативних кандидатів і без міжнародного моніторингу ці вибори не матимуть жодної легітимності.

Читайте також: На захоплені території прибули російські спецзагони для організації «голосування» за Путіна - ГУР

Так звані «вибори президента Російської Федерації» відбудуться з 15 по 17 березня 2024 року. Вони на всіх етапах повністю контрольовані чинною російською владою, зокрема, до виборів не допустили всіх кандидатів, які не влаштовували Кремль.

Як повідомлялося, в середині січня президія Балтійської асамблеї, яка об’єднує парламентаріїв Латвії, Литви та Естонії, в своїй спільній заяві закликала підтримувати Україну до її повної перемоги.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-