Як перемогти Росію: Кулеба закликав скептиків прислухатися до України і назвав три кроки

Як перемогти Росію: Кулеба закликав скептиків прислухатися до України і назвав три кроки

Укрінформ
Західні аналітики, які вважають немислимою атаку Росії на країну НАТО, мають дослухатися українців, які вважали немислимим повномасштабне вторгнення в Україну, та дотримуватися стратегічного курсу на перемогу.

На цьому наголосив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у своїй статті для Foreign Policy, повідомляє Укрінформ.

У ній глава МЗС віддає належне скептикам України, голоси яких стають гучнішими через два роки повномасштабного вторгнення Росії, що нещодавній контрнаступ не досяг миттєвого звільнення територій, але називає песимізм невиправданим і вважає, що українська перемога вимагає стратегічної витримки та далекоглядності.

Міністр закордонних справ певен, що президент Росії Володимир Путін підняв ставки до такого рівня, коли половинчасті рішення неможливі, і будь-який результат, окрім поразки Росії в Україні, надихнув би авторитарних лідерів та агресорів наслідувати його приклад.

Читайте також: Кулеба закликав країни Східного партнерства посилити безпекову й енергетичну співпрацю

У відповідь скептикам Кулеба наводить три чинники, аби цілі України залишалися здійсненними у військовому плані: адекватна військова допомога (включаючи реактивні літаки, безпілотники, ППО, артилерійські снаряди та засоби дальньої дії, які дозволяють завдавати ударів глибоко в тилу ворога); швидкий розвиток промислових потужностей у США, Європі та Україні, як для покриття військових потреб України, так і для поповнення оборонних запасів; принциповий і реалістичний підхід до перспективи переговорів з Росією.

“З цими елементами наші зусилля принесуть помітний прогрес на передовій. Однак для цього потрібно не відхилятися від курсу і не дійти висновку, що боротьба безнадійна просто тому, що один етап не виправдав очікувань деяких спостерігачів”, – звертає увагу Кулеба.

Глава МЗС також не погоджується, що замороження конфлікту зменшить українські втрати та дозволить зосередитися на економічному відновленні та інтеграції до Євросоюзу і НАТО. Він певен і в тому, що перерва дасть змогу окупаційним військам укріпити позиції бетоном та мінними полями.

“Немає підстав вважати, що Росія не використала б перепочинок для планування більш жорстокої атаки через кілька років, потенційно залучивши не лише Україну, але й сусідні країни, і навіть членів НАТО. Тим, хто вірить, що Росія не нападе на країну НАТО після святкування успіху в Україні, варто згадати, яким неймовірним здавалося масштабне вторгнення в Україну всього два роки тому”, – додав міністр закордонних справ.

Читайте також: Кулеба закликав ЄС не чекати, поки США ухвалять рішення щодо допомоги Україні

Крім того, Кулеба наголосив, що підтримка України не є і ніколи не була благодійністю; кожен долар, інвестований в оборону України, приносить чисті дивіденди безпеки для її прихильників. “Україна дала успішну відсіч російській агресії та запобігла катастрофічній ескалації в Європі завдяки американській допомозі, що становить приблизно 3% річного оборонного бюджету США. Більше того, більша частина цих грошей фактично була витрачена в Сполучених Штатах”, – відзначив глава МЗС.

Кулеба також сказав, що його найбільше вразила різниця між настроями в кабінетах та поза ними під час його візиту до Брюсселя на міністерську зустріч НАТО минулого тижня, адже поразкові наративи, за його словами, були відсутні в офіційних дискусіях, коли міністри брали на себе тверді зобов’язання щодо додаткової військової допомоги та постійної підтримки.

Підсумовуючи, глава української дипломатії наголосив, що світ не повинен дозволити вводити себе в оману, вірячи, що Москва готова до справедливого рішення шляхом переговорів. Прийняття територіальних вимог Путіна, на думку міністра, та винагорода за його агресію означало б визнання провалу, що дорого коштувало б Україні, Сполученим Штатам та їхнім союзникам, а також усій глобальній архітектурі безпеки.

Як зазначається у статті The New York Times, у США вважають, що ЗСУ мають зосередитися на обороні, нарощуванні сил та підготовці до затяжної війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-