Кулеба закликав країни Східного партнерства посилити безпекову й енергетичну співпрацю

Кулеба закликав країни Східного партнерства посилити безпекову й енергетичну співпрацю

Укрінформ
Країни Східного партнерства мають пожвавити енергетичну співпрацю, покращити мережі зв’язку, розвивати безпековий компонент і втілювати регіональні проєкти.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на засіданні міністрів закордонних справ країн-учасниць Східного партнерства в Брюсселі, яке проходило без участі Білорусі, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу МЗС.

Зазначається, що глава української дипломатії наголосив на важливості розвитку безпекового компонента партнерства в межах Східного партнерства.

«Країни Східного партнерства мають зосередитися на вирішенні спільних викликів — протидії гібридній війні, дезінформації, маніпуляціям та іноземному втручанню», - сказав Кулеба.

Міністр окремо наголосив, що задля поглиблення галузевого співробітництва слід зосередитися на втіленні регіональних проєктів, покращити мережі зв’язку та пожвавити енергетичну співпрацю.

Читайте також: Кулеба й Сійярто годину говорили про відкриття переговорів України та ЄС

«Відповіддю на використання Росією постачання енергоресурсів як зброї має стати диверсифікація маршрутів енергопостачання, зменшення залежності від російського викопного палива, перехід до чистої енергії, повна синхронізація енергосистеми України з електромережею ENTSO-E та інтеграція до європейських енергетичних ринків», - зазначив очільник МЗС.

Міністр розповів, що Україна нині активно розвиває відновлювану енергетику, аби стати постачальником чистого водню по всій Європі. Насамперед йдеться про впровадження Водневих долин у Закарпатській та Одеській областях.

Читайте також: Кулеба провів зустріч із главою МЗС Вірменії

Кулеба також наголосив на важливості інтеграції українських залізничних, автомобільних і судноплавних внутрішніх водних шляхів до індикативних мап Транс'європейської транспортної мережі.

Глава української дипломатії підтвердив намір України підписати Угоду про регіональний роумінг за умови, що її положення будуть застосовані не раніше ніж через шість місяців після завершення воєнного стану.

Як повідомлялося, Кулеба перебуває з робочим візитом у Брюсселі.

Фото: МЗС України

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-