Кулеба: Єврорада розгляне чотири питання щодо України, ключове - початок перемовин про вступ

Кулеба: Єврорада розгляне чотири питання щодо України, ключове - початок перемовин про вступ

Укрінформ
Лідери ЄС на засіданні Євроради 14-15 грудня розглядатимуть чотири важливих питання щодо України, але ключовим є початок перемовин про вступ України до ЄС.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час спілкування зі ЗМІ у Брюсселі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Очільник МЗС зазначив, що майбутнє засідання Європейської ради буде складним, оскільки розширення — це великий процес, який охоплює не лише Україну.

«На обговоренні буде чотири питання, пов’язані з Україною. Перше – відкриття переговорів про вступ, друге – затвердження Ukraine Facility, що забезпечуватиме макрофінансову стабільність в Україні, третє – продовження фінансування Європейського фонду миру, щоб ЄС міг надавати Україні летальну й нелетальну допомогу. Четверте – це схвалення 12-го пакета санкцій", - сказав Кулеба.

Він додав, що всі ці питання є важливими, але ключовим є рішення про відкриття переговорів про вступ.

Читайте також: Чехія повністю підтримує вступ України до Євросоюзу - глава МЗС

"Я навіть не хочу говорити про нищівні наслідки, якщо Єврорада не зможе ухвалити цього рішення, не лише щодо України, а в ширшому контексті процесу розширення. Ми зробили своє "домашнє завдання" і очікуємо, що ЄС зробить своє", – зазначив міністр

За його словами, українські дипломати продовжать працювати з окремими країнами-членами до засідання Європейської ради.

Як повідомлялося, Європейська комісія 8 листопада рекомендувала Єврораді відкрити переговори про вступ України і Молдови до ЄС. Також вона рекомендувала за певних умов відкрити переговори з Боснією і Герцеговиною та надати статус країни-кандидата для Грузії.

14 грудня Єврорада має розглянути питання про початок переговорів про вступ України до ЄС.

Верховна Рада під час засідання 9 грудня схвалила звернення до держав — членів Європейського Союзу та інституцій Євросоюзу з проханням підтримати відкриття переговорів про вступ України до ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-