Кулеба закликав ЄС не чекати, поки США ухвалять рішення щодо допомоги Україні

Кулеба закликав ЄС не чекати, поки США ухвалять рішення щодо допомоги Україні

Укрінформ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав ЄС не чекати, доки США ухвалять рішення про військову та гуманітарну допомогу для України, а проявити власну активність.

Про це він сказав в інтерв’ю Politico у Брюсселі, передає Укрінформ.

«Європа надає велику підтримку і має можливість продовжувати її надавати. Але ця психологічна залежність від позиції Сполучених Штатів також є елементом гри», – сказав Кулеба.

Попри те, що підтримка з боку США є життєво важливою для України, глава МЗС закликав Європу не недооцінювати себе, посилаючись на тенденцію континенту «уважно стежити» за тим, що відбувається в США під час ухвалення рішень.

На думку Кулеби, втрата імпульсу та неспроможність продемонструвати єдність у всьому ЄС на підтримку розширення матиме «руйнівні стратегічні наслідки» для блоку. Це, за його словами, продемонструвало б решті світу, що в ЄС щось не так, посилаючи сигнал про розкол у той час, коли потрібні «послідовність і стійкість».

«Росія та інші гравці уважно спостерігають за цим процесом, тому що їм потрібен слабкий Європейський Союз. Тому вони зацікавлені в уповільненні, в затримках, в демонстрації нездатності ухвалювати історичні рішення», – пояснив він.

Кулеба відкинув побоювання Заходу щодо втоми від війни, додавши, що ні для України, ні для ЄС немає реальної альтернативи війні.

«Наступною країною, на яку може напасти Росія, буде європейська країна, а не якась інша. Тому Європа повинна бути більш впевненою у своїй здатності захистити себе», – наголосив він.

Читайте також: Євродепутати підготували звернення до Конгресу США з проханням допомогти Україні - Reuters

Як повідомлялося, сьогодні в Брюсселі відбулась Рада міністрів ЄС із закордонних справ. На початку зустрічі до європейських урядовців приєднався міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, який поінформував європейських партнерів про розвиток ситуації в Україні та про її зусилля у реформах на шляху до членства в ЄС.

Рада міністрів ЄС із закордонних справ має скоординувати позиції країн-членів щодо відносин з Україною, зокрема, щодо початку переговорів про членство та виділення 50 мільярдів євро фінансової підтримки до 2027 року, а також щодо збільшення військової підтримки України. Ці питання наприкінці поточного тижня розглядатимуться на рівні глав держав та урядів країн ЄС, які зустрінуться у Брюсселі у форматі Європейської ради 14-15 грудня цього року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-