Війна РФ проти України надає стратегічний пріоритет розширенню Євросоюзу - висновки Ради ЄС

Війна РФ проти України надає стратегічний пріоритет розширенню Євросоюзу - висновки Ради ЄС

Укрінформ
Рада ЄС погодила висновки щодо розширення Євросоюзу, які відображають офіційну позицію країн-членів ЄС у цьому питанні на основі висновків Європейської комісії щодо прогресу країн-кандидатів на шляху до членства. 

 Документ визначає процес розширення як стратегічний пріоритет ЄС у поточних геополітичних реаліях. Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у документі, оприлюдненному 12 грудня на сайті Європейської Ради.

«Російська агресивна війна проти України показала, що розширення є стратегічним пріоритетом. Нагадуючи, у цьому контексті, порядок денний у Салоніках від 2003 року та висновки Європейської ради у червні 2022 року, Рада ЄС підтверджує свої повні та одноголосні зобов’язання щодо перспективи членства в ЄС для Західних Балкан, України, Молдови та Грузії, та підтверджує, що їх майбутнє – в Європейському союзі. Туреччина залишається країною-кандидатом та ключовим партнером у багатьох сферах взаємного інтересу», - йдеться у висновках Ради ЄС.

Члени Ради ЄС підкреслили критичну важливість поглиблення співпраці з країнами-кандидатами у сфері зовнішньої політики, зокрема, їх приєднання до позиції й заяв ЄС в рамках Спільної зовнішньої та безпекової політики (CFSP), включаючи підтримку обмежувальних заходів, що застосовуються на рівні Європейського Союзу. Така підтримка зовнішньої політики ЄС є вагомою складовою процесу інтеграції країн-кандидатів до ЄС та чітким висловленням їх стратегічного вибору.

Читайте також: Канада підтримує вступ України в Євросоюз - глава МЗС

«ЄС продовжує стояти поряд із партнерами та надавати допомогу тим, хто повною мірою приєднується (до зовнішньої політики ЄС – ред.), включаючи підвищення їх стійкості до гібридних загроз. Запобігання обминанню обмежувальних заходів ЄС, включаючи ті, що були ухвалені у відповідь на російську агресивну війну проти України, залишається надзвичайно важливим», - наголошується в документі.

Як зазначається, розширення є геостратегічною інвестицією в мир, безпеку стабільність та заможність, рушійною силою для покращення економічних та соціальних умов життя громадян ЄС, зменшення відмінностей у розвитку між окремими країнами та для розвитку цінностей, на яких оснований Євросоюз.

Документ наголошує, що країни-кандидати мають пройти свою частину шляху реформ із зміцнення демократії, при цьому їх рух до членства в ЄС буде здійснюватися на основі рівності підходу та оцінки кожної з країн за її власними заслугами. Водночас, ЄС також має здійснити внутрішні реформи, щоб підготуватися до розширення, та зберегти дієздатність своїх ключових інституцій.

Як повідомлялося, 8 листопада поточного року Європейська комісія оприлюднила доповідь щодо політики розширення ЄС у 2023 році, до якої вперше були включені оцінки щодо прогресу України, Молдови й Грузії, поряд із висновками щодо інших кандидатів з числа країн Західних Балкан й Туреччини.

Читайте також: Вступ України в ЄС: ще п’ять угорських громад Закарпаття підписали звернення до Орбана та Мішеля

14-15 грудня в Брюсселі відбудеться зустріч глав держав та урядів країн Євросоюзу, які мають на вищому рівні розглянути стратегічне рішення щодо початку переговорів з Україною та Молдовою щодо членства в ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-