ЄС закликав Китай не постачати Росії зброю та підтримати українську Формулу миру

ЄС закликав Китай не постачати Росії зброю та підтримати українську Формулу миру

Укрінформ
Євросоюз під час саміту в Пекіні закликав Китай підтримати українську Формулу миру та скористатися своїм впливом на Росію, щоб примусити її завершити агресію проти України.

Як передає Укрінформ, відповідні заяви європейських лідерів прозвучали під час пресконференції за підсумками саміту. Головні тези виступів оприлюднені, відповідно, на сайтах Європейської ради та Єврокомісії.

«Ми рішуче підтримуємо народ України, що включає її майбутнє в Європейському Союзі. Як постійний член Ради безпеки ООН Китай має особливу відповідальність, оскільки російська війна загрожує глобальній стабільності та світовій економіці. Вона також шкодить найбільш вразливому (населенню) по всьому світу, наприклад, через зростання продовольчої небезпеки та підвищення цін на товари. Це не в інтересах Європи, це не в інтересах Китаю, це не в інтересах світу», - наголосив президент Європейської ради Шарль Мішель.

Читайте також: Фон дер Ляєн закликала Китай допомогти у встановленні справедливого миру в Україні

«Саме тому ми рішуче закликаємо Китай конструктивно долучитися до Формули миру України. Росія продовжує шукати шляхи доступу до технологій, щоб підживлювати війну. Знову ми наполягаємо на тому, що Китай не має постачати предмети військового призначення до Росії. Ми ще раз підтверджуємо, наскільки важливою є допомога Китаю в тому, щоб не дозволити Росії обходити санкції», - додав він.

Як зазначається у повідомленні Єврокомісії, представники ЄС закликали Китай скористатися своїм впливом на Росію, щоб зупинити війну проти України. Також ЄС знову наголосив на важливості утримання Китаю від постачання летального озброєння до Росії.

Читайте також: Сі Цзіньпін зустрівся в Пекіні з президентами Євроради та Єврокомісії

«Наші відносини з Китаєм складні, і ми несемо відповідальність за те, щоб примусити їх працювати. Ми погодилися, що в наших спільних інтересах збалансувати торговельні відносини. І нам необхідно відповісти на виклики у світі, коли зростають геополітичні тертя. Ми всі маємо працювати для того, щоб Росія зупинила свою агресивну війну проти України», - наголосила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Представники ЄС наголосили на важливості збереження добре функціонуючого, заснованого на правилах міжнародного порядку, в основі якого має бути Організація Об’єднаних Націй.

Як повідомлялося, сьогодні в Пекіні відбувся саміт ЄС-Китай, під час якого сторони обговорили найважливіші питання двосторонніх відносин, а також координацію зусиль у підтриманні глобальної безпеки й стабільності.

Фото: Єврокомісія

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-