Рада вже цього тижня може ухвалити зміни до закону про нацменшини - Стефанішина

Рада вже цього тижня може ухвалити зміни до закону про нацменшини - Стефанішина

Укрінформ
Віцепрем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила про намір Верховної Ради вже цього тижня ухвалити зміни до закону про нацменшини на виконання вимог Єврокомісії.

Про це вона заявила в Парижі після зустрічі з державним секретарем у європейських справах міністерства Європи та закордонних справ Франції Лоранс Бун, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми в першу чергу комунікували з національними спільнотами, це був майже рік діалогу, і ми розуміли їхні очікування, їхні потреби - і цей закон їх задовольнить. Він враховує також висновки комісії, тобто ми знайшли вирішення найболючіших питань», - прокоментувала Стефанішина зміни до спеціального законодавства про повноваження органів місцевого самоврядування щодо взаємодій з національними спільнотами.

Також ідеться про зміни в законодавство стосовно освіти, які «передбачають більш зрозумілий підхід до освітнього процесу в школах, де освіта відбувається мовою національних меншин». За словами урядовиці, «вирішено все ж таки створити додаткові запобіжники, які унеможливлять просочування російських наративів і пропаганди. Йдеться про певні обмеження щодо державної мови країни-агресора, країни-окупанта. Вони червоною ниткою пронизують сам законопроєкт», - уточнила Стефанішина.

Читайте також: Прогрес України на шляху до ЄС є стратегічним інтересом Франції - Стефанішина в Парижі

За її словами, українські парламентарі вирішили не відтягувати цих рішень, аби не давати можливості для подальших спекуляцій щодо спроможності України впорядкувати своє законодавство згідно з вимогами ЄС.

Ухвалити ці зміни депутати збираються вже цього тижня на пленарній сесії Верховної Ради.

Як повідомлялось, парламент України до весни наступного року має виконати чотири євроінтеграційні вимоги.

По-перше, ухвалити зміни до Закону "Про національні меншини (спільноти) України", чого найбільше вимагає Угорщина; по-друге, підтримати зміни до Закону "Про Конституційний Суд України"; по-третє, посилити самостійність Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (законопроєкт №10060); по-четверте, збільшити штат Національного антикорупційного бюро (законопроєкт №10203-1).

Читайте також: Уряд очікує на завершення опрацювання антикорупційних заходів до початку саміту ЄС - Стефанішина

Нагадаємо, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук пообіцяв ухвалити усі євроінтеграційні законопроєкти до моменту оголошення політичного рішення про початок перемовин щодо вступу України до ЄС.

На ухвалення такого рішення Україна сподівається під час саміту Європейської Ради в Брюсселі 14-15 грудня. На ньому також мають ухвалити створення так званого Українського фонду в рамках багаторічного бюджету ЄС на 2024-2027 роки в обсязі 50 мільярдів євро.

Фото надано пресслужбою Ольги Стефанішиної

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-