Притягнення РФ до відповідальності визначатиме майбутнє світу - Президент Естонії

Притягнення РФ до відповідальності визначатиме майбутнє світу - Президент Естонії

Укрінформ
Росія веде жорстоку війну на знищення України, керуючись лише своїми неоімперіалістичними прагненнями, тож від того, як саме завершиться ця війна, і чи будуть загарбники притягнуті до відповідальності за свої злочини, залежить майбутнє усього світу.

Про це сьогодні у Нью-Йорку під час промови перед учасниками Генеральної Асамблеї ООН заявив президент Естонії Алар Каріс, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Результат цієї війни великою мірою визначатиме майбутнє, в якому будемо жити ми та наші діти. Чи буде там домінувати жорстокість та насильство тих, хто вчиняє злочини та руйнує інших, або ж ми будемо жити в світі, де панують закон, порядок правосуддя та міжнародно ухвалені правила будуть переважати», - наголосив естонський лідер.

Читайте також: Естонія закрила в'їзд для автомобілів із російськими номерами

Він зауважив, що з цієї російської агресії світ має винести уроки, та усунути агресію, як засіб для самоствердження будь-якої держави у майбутньому. Зробити це можливо лише одним шляхом, - якщо російське політичне та воєнне керівництво понесе особисту відповідальність за планування і розв’язання агресивної війни проти України та за всі злочини, які стали її наслідком.

«Ця агресія є злочином російського керівництва. Росія зловживає своїм місцем у Раді Безпеки, і намагається переконати світ у тому, що чорне – це біле. Але це не так. Брехня завжди є брехнею, і не має значення, як добре вона звучить. Голосування в рамках Генеральної Асамблеї доводить, що тут дедалі менше й менше тих, хто все ще намагаються вірити у цю російську брехню», - сказав Каріс.

Читайте також: Латвія й Естонія спільно закуплять у Німеччини систему ППО IRIS-T

Він нагадав, що Росія розширила свою агресію проти України до повномасштабної війни вже більш ніж півтора роки тому. Ця країна, яка є постійним членом Ради Безпеки ООН, продовжує ганебно руйнувати лікарні, дитячі садки, зернові сховища та школи.

«Ми маємо бути дуже чіткими: Росія вдерлася до іншої суверенної країни з використанням сфабрикованого приводу. Дійсна причина агресії Росії проти України полягає в російських неоімперіалістичних та неоколоніальних прагненнях. Росія хоче зруйнувати Україну, окупувати її та поширити там свою ідеологію. Якою ще може бути ступінь колонізації іншої країни?», - поставив питання президент Естонії.

Читайте також: Президент Латвії в ООН закликав підтримати українську Формулу миру

Він наголосив, що головним призначенням ООН є запобігання війнам та загрозам для миру, та у покаранні актів агресії. Росія постійно порушує ці ключові принципи.

«Той факт, що Росія є членом Ради Безпеки, не надає легітимності її діям. Злочин у будь-якому випадку залишається злочином. Винні в агресії та конфліктах мають постати перед правосуддям, навіть якщо вони мають право вето у Раді Безпеки. Тож трибунал має бути створений, і він має ґрунтуватися на позиції Генеральної Асамблеї, та діяти в відповідно до міжнародного права. Якщо ми допустимо, щоб безкарність перемогла, ми вийдемо за межі моральних норм, наших переконань та цінностей. Тоді вся концепція міжнародного права опиниться під загрозою», - підкреслив Президент Естонії.

Читайте також: Президент Естонії: Рада Безпеки ООН залишається заручником агресора

Він зауважив з цього приводу, що у цьому контексті необхідні рішучі реформи структури та призначення Ради Безпеки ООН, розширення представництва континентів та регіонів, всіх «великих та маленьких» країн, - всі вони мають отримати свій голос. У цьому ж контексті, за словами президента Естонії, має бути введення обмеження на використання права вето, якщо є підозра, що країна, яка його застосовує, сама є винною у порушенні міжнародного права, у воєнних злочинах, злочинах проти людства та у злочині агресії.

Як повідомлялося, 19 - 25 вересня у Нью-Йорку відбувається тиждень високого рівня Генасамблеї ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-