Президент Латвії в ООН закликав підтримати українську Формулу миру

Президент Латвії в ООН закликав підтримати українську Формулу миру

Укрінформ
Президент Латвії Едгарс Рінкевичс закликав міжнародну спільноту підтримати запропоновану Україною Формулу миру, а також створити спеціальний трибунал щодо злочину агресії РФ проти України.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це Рінкевичс заявив у середу під час загальних дебатів 78-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку.

"У відповідь тим, хто закликає до припинення вогню і мирного діалогу, я хочу нагадати, що тільки Україна може вирішувати, коли починати переговори про мир. Латвія підтримує українську Формулу миру. Глобальний мир має ґрунтуватися на суверенітеті та територіальній цілісності України. Я закликаю всіх членів Організації Об'єднаних Націй підтримати ці принципи", - сказав він.

Президент закликав міжнародне співтовариство продовжувати надавати всю необхідну підтримку Україні та її народу.

"Латвія буде підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно. Наша допомога Україні вже перевищила 1,3% ВВП Латвії", - додав він.

У своєму виступі Рінкевичс наголосив, що вторгнення РФ в Україну "суперечить основоположним принципам ООН щодо утримання від застосування сили проти суверенітету і територіальної цілісності держав".

"Будь-яке порушення цих принципів підриває всю міжнародну систему, особливо якщо агресор є ядерною державою і постійним членом Ради Безпеки ООН. Це – не суперечка між двома сусідніми країнами. Напад Росії не був спровокований. Росія намагається силою перекроїти міжнародні кордони, щоб відновити свою колишню сферу впливу", - заявив він.

Читайте також: Президент Естонії: Рада Безпеки ООН залишається заручником агресора

За словами латвійського президента, результат цієї війни "визначатиме глобальну безпеку на довгі роки".

"Ми не можемо говорити про відновлення міжнародної довіри, поки Росія не припинить війну і не піде з України. Росія повинна вивести всі свої війська і військову техніку з України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Росія повинна припинити терор і жорстокі злочини", - підкреслив він.

Читайте також: Росія віддала перевагу війні над дипломатією - Шольц

Рінкевичс також наголосив на тому, що Росія повинна понести повну юридичну та фінансову відповідальність за свою агресію.

"Латвія вкотре наголошує на необхідності створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України. Створення трибуналу під егідою Організації Об'єднаних Націй забезпечило б найбільш високу міжнародну легітимність. Я закликаю інші країни підтримати цю пропозицію", - сказав він.

Читайте також: Шольц про агресію РФ: Путін має зрозуміти, що держави ООН налаштовані серйозно

Як повідомляв Укрінформ, у Нью-Йорку у вівторок відкрилися загальні дебати в рамках тижня високого рівня 78-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН, у якому бере участь Президент України Володимир Зеленський.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-