Росія віддала перевагу війні над дипломатією - Шольц

Росія віддала перевагу війні над дипломатією - Шольц

Укрінформ
Росія свідомо вибрала шлях війни, а не дипломатії, її мовчання на заклики до справедливого миру є дуже промовистим.

Про це говорив канцлер ФРН Олаф Шольц під час засідання Ради Безпеки ООН щодо України, передає Укрінформ.

ООН чітко заявила, що вона думає про російську агресивну війну, а її Генасамблея закликала до всеохоплюючого, сталого та справедливого миру, нагадав Шольц.

«Ця вимога адресована Росії, але залишається без відповіді. Ніщо не дзвенить голосніше, ніж російське мовчання на цей глобальний заклик до миру», - сказав канцлер.

Читайте також: Шольц про агресію РФ: Путін має зрозуміти, що держави ООН налаштовані серйозно

Він зазначив, що війна відбувається в Європі, але її наслідки відчуваються по всьому світу.

Росія навмисно позбавила світовий ринок мільйонів тонн зерна та добрив, які потрібні країнам для того, щоби гарантувати продовольчу безпеку. Росія спеціально цілить у зерносховища та портову інфраструктуру, вона в односторонньому порядку вийшла з Чорноморської зернової ініціативи, що призвело до збільшення бідності та голоду по всьому світу, сказав Шольц.

«Цьому не може бути виправдання», - підкреслив він.

Читайте також: Знищеного Росією зерна вистачило б, щоб годувати понад 10 мільйонів людей протягом року - Остін

Канцлер назвав неправдивими всі претензії, що санкції нібито перешкоджають російському експорту зерна та добрив і зауважив, що не існує санкцій щодо такого експорту. Навпаки, Росія домінує на світовому ринку добрив, і 2022 рік став рекордним для цього експорту з РФ, підкреслив глава німецького уряду.

«Причини страждань українців і людей в інших куточках Землі є елементарно шокуючими: Російський президент хоче здійснити свій імперський план захоплення свого суверенного сусіда, України», - заявив Шольц.

Читайте також: ООН є майданчиком, де треба вимагати від Росії припинити війну – Шольц

Тим, хто каже, що війні можна було запобігти дипломатичними засобами, він нагадав, що Берлін і Париж провели сотні зустрічей з Москвою і Києвом з моменту, коли Росія атакувала східну Україну в 2014 році. Метою було знайти дипломатичне рішення відповідно до міжнародного права.

«Але всі ці намагання були марними через те, що одна зі сторін – Росія - вибрала війну, а не дипломатію», - підкреслив політик.

Він зауважив, що наразі немає браку дипломатичних зусиль, дехто навіть закликає до негайного припинення вогню.

«Ми всі хотіли б покласти край вбивствам якнайскоріше. Але треба бути обережними до рішень, які здаються простими. Мир без свободи – це гноблення, мир без справедливості - це диктат», - повторив Шольц те, що сказав напередодні на ГА ООН.

Читайте також: Бербок заявила про необхідність реформування ООН

Мир, за його словами, означає повагу до Хартії ООН, територіальної цілісності та політичної незалежності України. Ніхто не хоче миру більше, ніж українці, Мирний план Президента Зеленського є підтвердженням цьому, додав Шольц.

Він вважає за потрібне продовжувати роботу, яку було розпочато в Копенгагені та Джиді та знайти мир, який відповідає принципам Хартії ООН.

«Чим рішучіше ми стоятимемо на цих принципах, чим більш наполегливо ми вимагатимемо справедливого миру, чим більш згуртованими ми будемо в неприйнятті російської агресії, тим скоріше завершиться війна та людські страждання в Україні та по всьому світу. Ця мета заслуговує на наші максимальні зусилля», - завершив свій виступ Шольц.

Читайте також: Шольц застеріг від миру без свободи та справедливості

Як повідомлялося, раніше на засіданні Радбезу виступив Президент України Володимир Зеленський.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-