Шольц застеріг від миру без свободи та справедливості

Шольц застеріг від миру без свободи та справедливості

Укрінформ
Прагнення миру не має означати припинення вогню за будь-яку ціну, і саме про це йдеться в запропонованій Володимиром Зеленським Формулі миру.

Про це заявив канцлер ФРН Олаф Шольц на міжнародній мирній зустрічі громади Святого Егідіо, передає Укрінформ.

«Ми всі знаємо, що сьогодні ніхто в Європі так не прагне миру, як українці. Щодня вони захищають свою свободу, свою батьківщину, своє життя від імперських, засліплених історією владних фантазій володаря у Кремлі. Мирний план, який президент Зеленський просуває по всьому світу, чітко виражає це прагнення до миру», - сказав Шольц.

Водночас він застеріг від «псевдорішень, у назві яких є лише «мир», адже мир без свободи означає гноблення, а мир без справедливості називається диктатом.

Тому Німеччина, підкреслив канцлер, повністю підтримує вимоги України щодо справедливого миру, який поважає принципи Статуту ООН і територіальної цілісності та незалежності.

Читайте також: Штайнмаєр: Справедливий мир в Україні – більше, ніж просто відсутність війни

Зі свого боку Німеччина підтримує українців, у тому числі постачаючи зброю.

«Це рішення далося нам непросто – і ми не робимо його легким для себе. Саме тому, що ми знаємо ефективність зброї, яку постачаємо, ми тісно координуємо роботу і завжди дуже ретельно вивчаємо, що необхідно в поточній ситуації», - заявив глава уряду ФРН.

Він зауважив, що така позиція не змінює його переконання: закон має долати насильство, а не навпаки. Все інше означало б визнання права сильнішого. Століття колоніальної експлуатації та воєнного руйнування навчили людство, куди веде цей шлях.

«Ми продовжуватимемо підтримувати Україну в її праві на самооборону стільки, скільки буде потрібно. Я вважаю, що це необхідно не лише з політичного та стратегічного погляду, а й з точки зору етики миру», - наголосив Шольц.

Читайте також: Лише Шольц блокує поставки Україні ракет Taurus – глава оборонного комітету Бундестагу

Канцлер подякував Єпископській конференції Німеччини за те, що вона чітко заявила про це одразу після початку російської загарбницької війни. «Протистояти агресії - здобути мир», - так назвали єпископи свою заяву.

За словами Шольца, саме захист свого існування від агресора є передумовою, аби у незалежній, вільній Україні відновився мир і «щоб керівництво Росії було готове до справжніх переговорів. Пошуки миру повинні починатися з цієї реальності, підсумував німецький лідер.

37-ма Міжнародна мирна зустріч християнської громади Святого Егідіо в Берліні під назвою «Dare for Peace» зібрала політиків і представників різних релігій. Протягом трьох днів вони обговорюють питання мирного врегулювання конфліктів та розвитку міжнародної співпраці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-