Рінкевичс: Допомога Україні перевищила 1,3% ВВП Латвії

Рінкевичс: Допомога Україні перевищила 1,3% ВВП Латвії

Укрінформ
Латвійський президент Едгарс Рінкевичс під час виступу на загальних дебатах 78-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку заявив, що Латвія вже виділила на підтримку України 1,3% свого ВВП. При цьому Україна й надалі потребує всебічної підтримки.

Про це передає Укрінформ з посиланням на сайт президента Латвії.

«Наша допомога Україні вже перевищила 1,3% ВВП Латвії. Разом із приватним сектором та громадянським суспільством ми направили гуманітарну допомогу в регіони України. Латвія продовжує надавати притулок громадянам України. Ми займаємось реабілітацією поранених українських військових та жертв сексуального насильства. Народ України й надалі потребує всебічної підтримки для відбудови країни. Зараз важливо закласти основи для зростання України», - сказав Рінкевичс.

Читайте також: Гутерреш каже, що ООН працює над відновленням «зернової угоди»

Віл підкреслив, що Україна продемонструвала надзвичайну рішучість у відсічі російської агресії, та закликав міжнародну спільноту продовжувати надавати всю необхідну підтримку Україні та її народу.

Рінкевичс вкотре нагадав, що Латвія підтримує українську Формулу миру, оскільки сталий мир має базуватися на суверенітеті та територіальній цілісності України. Він закликав усіх членів ООН підтримати ці принципи. На думку Президента, повномасштабне вторгнення Росії в Україну нагадує «боротьбу колоніальної імперії за збереження своїх територій». Проте, «Україна - не Росія, вона ніколи не була і не буде Росією».

При цьому лідер Латвії підкреслив, що корені сьогоднішньої агресії полягають у 2008 і 2014 роках, коли міжнародна спільнота зробила серйозну помилку, не відреагувавши, як слід, на агресію Росії проти Грузії та незаконну анексію Криму. «Це надіслало Росії неправильний сигнал, дозволивши розквітнути її агресивним, імперським амбіціям. Зараз ми бачимо наслідки», - зазначив латвійський президент.

Читайте також: Латвія відправить до Чернігова ще два з дванадцяти модульних будинків

Згадавши про 50 років радянської окупації Латвії, Рінкевичс засудив російські злочини, які тривають зараз усупереч усім нормам міжнародного гуманітарного права. Це, зокрема, вбивство мирних жителів, нищення інфраструктури, примусова депортація та незаконне усиновлення українських дітей в Росії.

«Латвія знову наголошує на необхідності створення спеціального міжнародного трибуналу для злочину агресії проти України. Створення трибуналу під егідою ООН забезпечило б найсильнішу міжнародну легітимність. Я запрошую інші країни також підтримати цю пропозицію!», - сказав Рінкевичс.

Він відзначив як позитивний крок створення Реєстру збитків, нанесених Росією Україні. Також Президент Латвії засудив дії Росії, що призводять до зменшення продовольчої безпеки в світі. «Міжнародні зусилля щодо просування українського експорту для світової продовольчої безпеки повинні продовжуватися», - наголосив глава країни.

Читайте також: Рінкевичс: Латвія «не опустить руки» і продовжить боротися за вступ України до НАТО

Наприкінці промови він заявив про необхідність змістовних реформ в Раді безпеки ООН, оскільки безсилля Радбезу, викликане зловживанням права вето, є серйозною проблемою. Тому Латвія підтримує зусилля, спрямовані на те, щоб зробити Раду безпеки більш прозорою та відповідальною за свою бездіяльність. «Право вето було створено не як привілей, а як відповідальність», - резюмував Рінкевичс.

Як повідомляв Укрінформ, у Нью-Йорку тривають загальні дебати в рамках тижня високого рівня 78-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН, у якому бере участь Президент України Володимир Зеленський.

Фото: сайт президента Латвії

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-