Президент Естонії: Рада Безпеки ООН залишається заручником агресора

Президент Естонії: Рада Безпеки ООН залишається заручником агресора

Укрінформ
Переважна більшість членів ООН проголосували за справедливий мир для України та захист Статуту, ухваливши відповідні резолюції Генасамблеї, однак Рада Безпеки залишається заручником агресора, вважає президент Естонії Алар Каріс.

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, про це він заявив під час засідання РБ ООН у середу.

«Сумною реальністю стало те, що Рада Безпеки не в змозі діяти рішуче й виконувати свій мандат для забезпечення реалізації завдань, передбачених Статутом ООН», – сказав він.

Читайте також: Зеленський: Застосування права вето може стати ключовою реформою в роботі ООН

За словами Каріса, не повинно бути права вето з боку постійних членів Радбезу, «якщо є підозра, що причиною цього може бути акт, який суперечить міжнародному праву».

ООН не може допустити, щоб агресія стала формою політики, наголосив він, підкресливши важливість підтримки української Формулу мири – єдиного способу припинення російської агресії та всіх її наслідків, вважає президент Естонії.

У формулі підтверджуються всі основні принципи Статуту ООН, пояснив він.

Читайте також: Латвія й Естонія спільно закуплять у Німеччини систему ППО IRIS-T

Каріс наголосив, що країни Заходу всупереч заявам Росії не запроваджували санкції на експорт російського продовольства в треті країни.

«Росія і тільки Росія несе відповідальність за свою війну і за мільйони життів людей, яким загрожує голод, оскільки Росія руйнує українські зернові підприємства, краде зерно з окупованих територій і бомбардує українські порти», – наголосив він.

За словами Каріса, дії РФ свідчать про її «намір маніпулювати ринком і дестабілізувати міжнародний політичний клімат, підвищуючи ціни на зерно і змушуючи країни покладатися на російську допомогу».

Читайте також: Росія віддала перевагу війні над дипломатією - Шольц

Як повідомлялося, у середу відбуваються відкриті дебати Ради Безпеки ООН щодо України, у яких бере учать Президент Володимр Зеленський.

Зеленський здійснює візит до Нью-Йорка 18–20 вересня, де проходить тиждень високого рівня 78-ї сесії Генасамблеї ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-