Корнієнко розповів європейським партнерам, як Рада виконує рекомендації Єврокомісії

Корнієнко розповів європейським партнерам, як Рада виконує рекомендації Єврокомісії

Фото, відео
Укрінформ
Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко зустрівся із делегацією Європейської комісії та Представництва Європейського Союзу в Україні.

Про це повідомила пресслужба Верховної Ради України, передає Укрінформ.

«Перший заступник Голови ВР Олександр Корнієнко провів зустріч із Генеральним директором з питань сусідства та переговорів Європейської Комісії Гертом Яном Коопманом та Головою Представництва ЄС в Україні Матті Маасікасом», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що головним питанням розмови стало виконання Україною, зокрема, Верховною Радою України, рекомендацій Європейської Комісії та обговорення наступних кроків з виконання кожної із них.

На зустрічі, зокрема, йшлося про рекомендацію щодо реформування Конституційного суду України.

Корнієнко запевнив, що вже найближчим часом ВР має ухвалити в другому читанні законопроєкт щодо конкурсного відбору на посаду суддів КСУ.

Щодо рекомендації, яка стосується антикорупційного законодавства, Корнієнко наголосив, що в парламенті вже активно дискутується питання щодо відновлення електронного декларування.

«Що стосується імплементації державної антикорупційної програми, то парламент активно працює з усіма документами, які вносяться урядом на її виконання. Вони охоплюють точкові зміни, які важливо втілювати», — додав перший заступник Голови ВР.

Третя рекомендація щодо боротьби з відмиванням грошей і стратегії реформування правоохоронних органів, за словами Корнієнка, тісно пов’язана з ухваленням закону про повернення ризик-орієнтованого підходу для політично значущих осіб, який вже готовий для внесення до сесійної зали для ухвалення рішення у першому читанні.

Окрім того, Корнієнко зупинився на антиолігархічних питаннях та висловив сподівання, що до кінця липня буде ухвалено документ про Антимонопольний комітет, «який є дуже важливим етапом саме в імплементації рекомендацій про антиолігархічне законодавство».

Щодо рекомендації стосовно законодавства про національні меншини Корнієнко зауважив, що Рада продовжує працювати над визначенням шляхів імплементації у законодавство та втілення рекомендацій Венеційської Комісії.

Водночас він подякував представникам Європейської Комісії за нову макрофінансову програму.

«Парламент буде одним із ключових виконавців цієї програми з боку України. Адже більшість реформ, які ми маємо імплементувати, перебуватимуть в сфері реформування українського законодавства. І ми активно працюємо над певною внутрішньою реорганізацією Парламенту, яка б дозволила більш ефективно це здійснювати», — зазначив перший заступник Голови ВР.

Читайте також: У НАЗК не бачать у вищих ешелонах влади бажання відновлювати декларування

Своєю чергою, Генеральний директор з питань сусідства та переговорів Європейської Комісії Герт Ян Коопман, від імені Голови Європейської Комісії, запевнив у сталій підтримці України на її євроінтеграційному шляху.

«Ми хочемо, щоби Україна була частиною європейської сім’ї якнайшвидше», — зауважив Герт Ян Коопман.

Він також прокоментував виконання Україною рекомендацій Єврокомісії для набуття повноправного членства у ЄС. За його словами, Україна «на дуже доброму шляху».

Зокрема Коопман висловив думку, що Україна зробила неможливе у ці жахливі часи, але зараз час останнього поштовху, адже є ще декілька елементів, яких не вистачає, і вони, значною мірою, — в руках Верховної Ради.

Він також запевнив про повну готовність Єврокомісії допомагати Україні у проходженні шляху до повного виконання всіх рекомендацій для набуття членства у ЄС.

«Ми хочемо, щоби ви досягли успіху. Давайте зробимо все, щоб не втратити цю історичну можливість. Давайте одночасно рухатися як щодо процесу розширення, так і щодо відновлення України. Це величезна відповідальність для вас, як представників народу. А ми тут для того, щоб вам допомагати і продовжувати наш діалог», - резюмував Генеральний директор з питань сусідства та переговорів Європейської Комісії.

Читайте також: Зеленський підписав євроінтеграційний закон про реформу на ринку реклами

Як повідомлялося, 23 червня 2022 року Україна отримала статус кандидата на вступ до ЄС.

Україна має виконати сім вимог Єврокомісії, необхідних для збереження статусу кандидата: завершити реформу добору суддів Конституційного суду, продовжити судову реформу, включно з перевіркою доброчесності членів Вищої Ради правосуддя (ВРП) та провести добір кандидатів до Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС), продовжити боротьбу з корупцією та призначити керівників Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) та Національного антикорупційного бюро (НАБУ), продовжити боротьбу з відмиванням коштів та правоохоронну реформу, боротися із впливом олігархів, привести законодавство про ЗМІ у відповідність з європейським аудіовізуальним законодавством, а також внести зміни в законодавство про національні меншини.

Фото, відео: ВР

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-