У НАЗК не бачать у вищих ешелонах влади бажання відновлювати декларування

У НАЗК не бачать у вищих ешелонах влади бажання відновлювати декларування

Укрінформ
У вищих ешелонах влади України бажання відновлювати обов’язкове декларування немає.

Про це заявив в інтерв'ю Українському радіо виконувач обов'язків голови Національного агентства з питань запобігання корупції Артем Ситник, передає Укрінформ.

Він нагадав, що в лютому минулого року НАЗК стало одним з ініціаторів відстрочки декларування статків чиновників, але за два місяці агентство виступило за його повернення, оскільки, за словами Ситника, стало помітно, що зросли корупційні ризики.

"З травня ситуація змінилася і я ініціював питання відновлення декларацій. Адже тоді одразу стало помітно, наскільки зросли корупційні ризики в усіх сферах державного і суспільного життя. Я мав розмову з народним депутатом, головою фракції "Слуга народу" Давидом Арахамією, який подав відповідний законопроєкт у вересні 2022 року. Але, на жаль, у вищих ешелонах влади бажання відновлювати декларування немає», - сказав очільник НАЗК.

Він також зазначив, що не впевнений у тому, що в липні буде рішення парламенту про повернення обов’язкового декларування попри зафіксоване зобов’язання у меморандумі з МВФ.

"Ми розраховували, що до липня буде ухвалено відповідне законодавство. Я не знаю, яким буде фінальний текст законопроєкту, але на ухваленні рішення наполягають представники і Єврокомісії, і МВФ. У нас була чергова комунікація, де ми проговорювали певні деталі повернення декларування. Стверджувати, що рішення парламенту буде в липні, я не можу, бо Україна достатньо часто порушувала зобов’язання», - сказав Ситник.

Читайте також: Перевірка військкомів здійснювалася б швидше у разі відновлення е-декларування - НАЗК

Він зазначив, що «з одного боку ми бачимо принципову позицію МВФ із конкретними дедлайнами. А з іншого боку, незважаючи на зареєстрований ще у вересні законопроєкт, ми не бачимо суттєвих рухів у напрямку його ухвалення».

За його словами, хочеться вірити, що влітку парламент проголосує законопроєкт, але дату подання декларацій важко прогнозувати. «Можливо, це буде восени", – припускає Ситник.

Як повідомлялося, на розгляді в парламенті перебуває законопроєкт №8071, який відновлює процес подання та перевірки електронних декларацій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-