Польща й Італія підтримують надання Україні у Вільнюсі сильних гарантій безпеки - Моравецький

Польща й Італія підтримують надання Україні у Вільнюсі сильних гарантій безпеки - Моравецький

Укрінформ
Польща й Італія мають подібні позиції щодо надання Україні під час саміту НАТО у Вільнюсі якомога сильніших гарантій безпеки.

Про це заявив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький на спільній із главою італійського уряду Джорджею Мелоні пресконференції у Варшаві, передає кореспондент Укрінформу.

“Незабаром у Вільнюсі відбудеться саміт НАТО. Польща й Італія мають схожу, якщо не ідентичну, позицію щодо того, аби надати Україні якомога сильніші гарантії безпеки. Ми прекрасно знаємо, що пасивність щодо України була би надзвичайно небезпечною”, - підкреслив Моравецький.

За його словами, докладаючи значних зусиль щодо зміцнення своїх оборонних можливостей, Італія та Польща продовжують допомагати Україні зброєю, натомість забезпечуючи свої армії новим озброєнням.

Читайте також: Науседа: Домовленості на саміті НАТО у Вільнюсі не розчарують українців

Глава польського уряду також наголосив, що поява ЧВК “Вагнер” у Білорусі може створити “чергову значну нестабільність на східному кордоні ЄС”.

“Коли ... з’являються нові загрози, ми не можемо дозволити собі геополітичний сон, а маємо спільно зміцнювати наші зовнішні кордони”, - заявив він.

Моравецький також підкреслив, що Польща не погоджується на прийом нелегальних мігрантів з півдня, і влада організує референдум з цього питання. За його словами, рішення щодо прийому мігрантів має бути суверенним правом кожної країни ЄС.

“Польща стоїть на позиції, що прийом мігрантів має бути добровільним, і в цьому питанні не може бути примусу”, - підкреслив очільник уряду РП.

Читайте також: Байден хоче, щоб після Столтенберга посаду Генсека НАТО обійняла Урсула фон дер Ляєн

Він зауважив, що Росія і Білорусь використовують нелегальних мігрантів для дестабілізації на східному кордоні Польщі. На переконання Моравецького, Кремль використовує як зброю проти Заходу мігрантів, а також продовольство - Путін своїми діями хотів спричинити голод у країнах Африці. Глава польського уряду також згадав про викрадення Росією українських дітей.

“Це все приклади варварських дій Росії, які вимагають протидії з нашого боку”, - констатував Моравецький.

Фото: Piotr Müller, Twitter
Фото: Piotr Müller, Twitter

У свою чергу прем’єрка Італії Джорджа Мелоні підкреслила, що надання Україні гарантій безпеки під час саміту НАТО у Вільнюсі є запорукою тривалого і справедливого миру. 

За словами очільниці італійського уряду, позиції Італії та Польщі практично однакові: “Ми стоїмо поряд з Україною у захиcті свободи народу, який дивує весь світ, боронячи свою свободу і суверенітет від агресії, з якою ми не можемо погодитися”.

Читайте також: Столтенберг і Зеленський обговорили підготовку до саміту НАТО

“Ми зробимо все можливе, щоб цьому протистояти”, – підкреслила Мелоні.

Вона наголосила, що це означає надання Україні підтримки стільки, скільки буде необхідно, зокрема й у контексті майбутнього саміту НАТО у Вільнюсі.

“Надання реальних гарантій безпеки (Україні – ред.) є абсолютно необхідним для справедливого і твердого миру в майбутньому”, - заявила прем'єр-міністр Італії.

Як повідомлялося, 11-12 липня у Вільнюсі відбудеться саміт НАТО, під час якого Україна хоча отримати чіткі гарантії безпеки і зрозумілу перспективу членства в Альянсі.

Фото: Kancelaria Premiera, Twitter

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-