Україна хоче отримати у Вільнюсі гарантії безпеки до вступу в НАТО, а не замість нього – МЗС

Україна хоче отримати у Вільнюсі гарантії безпеки до вступу в НАТО, а не замість нього – МЗС

Укрінформ
Україна очікує від Вільнюського саміту НАТО гарантій безпеки на період до набуття повноправного членства в Альянсі, а не як альтернативу вступу.

Про це заявив заступник міністра закордонних справ Євген Перебийніс в ефірі телемарафону «Єдині новини», повідомляє кореспондент Укрінформу.

Дипломат зазначив, що серед очікувань України, про які наші партнери знають, зокрема, рішення про конкретні алгоритми і часові рамки набуття Україною членства в НАТО є і питання про надання Україні надійних гарантій безпеки.

«Але я хотів би наголосити, що ці гарантії ми хочемо отримати не замість членства в НАТО, а на період до набуття повноправного членства. Бо всім зрозуміло, що найкращою гарантією безпеки є саме членство в НАТО, бо існує стаття 5, яка говорить про колективну безпеку... Але до моменту набуття членства в Альянсі нам потрібні гарантії іншого плану, і саме на цьому ми зараз працюємо», - сказав Перебийніс.

Читайте також: Реальний шлях до членства в НАТО: три фактори, що стануть запорукою цього

Він поінформував, що наразі обговорюються різні моделі гарантій, зокрема, й ізраїльська, яка полягає у зміцненні української оборони.

«Є модель, яка була застосована до Фінляндії і Швеції, коли рік тому було прийнято рішення про те, що вони стануть членами НАТО… Але ще раз наголошую, що йдеться про гарантії не замість, а до набуття повноправного членства», - акцентував заступник міністра.

Джерело: телемарафон «Єдині новини»

Перебийніс також зауважив, що на сьогодні зарано говорити про формулювання рішень Вільнюського саміту НАТО щодо України.

«Ми зараз працюємо з нашими партнерами по НАТО над тим, щоб на Вільнюському саміті була конкретна відповідь, був прийнятий конкретний алгоритм щодо того, як, за яких умов і коли Україна стане членом НАТО. Тому зараз іще зарано говорити про те, як саме це буде сформульовано, але абсолютно точно, що це має бути крок вперед порівняно з тим, що було прийнято на Бухарестському саміті 15 років тому», - сказав Перебийніс.

Він додав, що наразі вся дипломатична потуга України на чолі з Президентом спрямована на досягнення конкретних рішень Вільнюського саміту.

«Ми переконані, що все ж таки Вільнюський саміт принесе конкретні рішення щодо бачення нашого майбутнього приєднання до Альянсу», - зазначив заступник міністра.

За його словами, є розуміння, що, вочевидь, вступу України до НАТО не буде аж до перемоги.

«Але ми повинні розпочати цей процес уже зараз для того, щоб коли наша перемога настане, наш вступ відбувся якомога швидше», - наголосив Перебийніс.

Читайте також: Столтенберг про членство України в НАТО: Союзники ухвалили принципові рішення, але дискусії тривають

На переконання заступника глави МЗС, Україна «абсолютно точно переросла всі ті інструменти, які існували раніше», і зараз уже про жодний План дій щодо членства не йдеться.

«Україна зробила, можливо, навіть більше, ніж того вимагає будь-який План дій щодо членства. Ми вже по факту є членами Альянсу, і потрібно країнам-членам зробити крок до того, щоб це закріпити де-юре», - акцентував дипломат.

На його думку, потрібно позбутися стереотипів, які існували десятиліттями і які нав'язувала всьому світові Росія, що членство України в НАТО стане перетином якихось «червоних ліній».

«Навпаки, я переконаний, що вступ України до Альянсу, принаймні прийняття рішення про те, що Україна стане членом Альянсу, стане фактором, який поступово буде деескалювати ситуацію», - вважає Перебийніс.

Читайте також: Байден переконує союзників підтримати вступ України до НАТО - CNN

Як повідомлялося, президент Чехії Петр Павел вважає, що участь глави Української держави Володимира Зеленського у Вільнюському саміті НАТО є дуже важливою для Альянсу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-