Столтенберг про членство України в НАТО: Союзники ухвалили принципові рішення, але дискусії тривають

Столтенберг про членство України в НАТО: Союзники ухвалили принципові рішення, але дискусії тривають

Укрінформ
Союзники по НАТО вже ухвалили принципові рішення, що стосуються майбутнього членства України в Альянсі, але продовжують консультації щодо шляхів для їх практичної реалізації.

Про це сьогодні у Брюсселі під час пресконференції заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Наші консультації (щодо членства України в НАТО – ред.) продовжуються просто зараз. Я міг би лише ускладнити ці консультації, якщо буду розповідати про різні елементи або заздалегідь передбачати висновки. Але що я можу сказати – це про те, що союзники вже погодили та ухвалили, коли йдеться про членство України в НАТО», - сказав керівник Альянсу.

Читайте також: Резніков обговорить із союзниками по НАТО багаторічний пакет допомоги — Столтенберг

Він зауважив, що союзники погоджуються з політикою «відкритих дверей», і це було продемонстровано, коли в Мадриді Фінляндія та Швеція отримали запрошення приєднатися до Альянсу.

Друге принципове досягнення – всі союзники погоджуються з тим, що Україна стане членом НАТО, на чому наголошувалося неодноразово на всіх рівнях НАТО та країн-членів, підкреслив Столтенберг.

Третій пункт, який є важливим для всіх союзників, стосується того, що рішення про вірний час, коли саме Україна увійде до НАТО, прийматимуть Україна та всі країни-члени, і ніхто інший, сказав він.

Читайте також: Україна розпочала масштабний наступ і звільняє свої території - Столтенберг

«Але найважливіше, навколо чого ми погодилися, є те, що найбільш терміновим завданням зараз є забезпечити перемогу України як суверенної і незалежної держави, яка збереже себе як демократична країна в Європі. Без цього не може бути взагалі жодних дискусій навколо членства», - наголосив Столтенберг.

«Тож консультації тривають. Я впевнений, що ми знайдемо добре рішення під час саміту. І початковим пунктом є те, що союзники погодили всі вище згадані пункти», - додав генеральний секретар Альянсу.

Як повідомлялося, 11-12 липня у Вільнюсі відбудеться черговий саміт НАТО, під час якого Україна розраховує отримати чіткий дороговказ для просування до повноправного членства в НАТО, а також отримати гарантії безпеки на період, що буде необхідним для входження до Альянсу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-