Байден переконує союзників підтримати вступ України до НАТО - CNN

Байден переконує союзників підтримати вступ України до НАТО - CNN

Укрінформ
Президент США Джо Байден та його команда перебувають у розпалі важливої розмови з іншими членами НАТО щодо того, як і коли Україна може приєднатися до Альянсу.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє CNN.

Зазначається, що питання членства України в НАТО є одним з кількох питань, які лідери обговорять під час саміту Альянсу в липня.

Також обговорюватимуться нові зобов’язання щодо витрат на оборону та призначення нового генерального секретаря НАТО замість Єнса Столтенберга, який планує залишити свій пост восени.

"Проте саме питання членства України стане однією з найгарячіших точок для групи, якій вдалося залишатися напрочуд єдиною в умовах вторгнення Росії", - йдеться у повідомленні.

На минулих самітах НАТО союзники підготували спільну декларацію, в якій виклали спільні погляди. Нездатність досягти консенсусу цього року мала б величезні наслідки та сигналізувала б про проблеми в єдності Альянсу, оскільки війна в Україні триває, пише CNN.

Деякі союзники, зокрема у Східній Європі, які розташовані ближче до України та Росії, виступають за більш конкретний шлях приєднання Києва до оборонного альянсу після закінчення війни.

Інші європейські посадовці, особливо в Західній та Південній Європі, стверджували, що прискорений вступ України до НАТО може бути надто провокаційним та надзвичайно ризикованою авантюрою для Альянсу, навіть якщо бойові дії будуть припинені, особливо якщо Росія все ще претендує на територію України.

Читайте також: Столтенберг про членство України в НАТО: Союзники ухвалили принципові рішення, але дискусії тривають

За даними СNN, Байден та члени його адміністрації прихильні теперішній позиції Альянсу, в якій йдеться, що Україна приєднається до НАТО.

Розбіжності викликали термінові дискусії напередодні саміту. Від результатів розмов може залежати, чи буде присутній на заході Президент України Володимир Зеленський.

«Якщо нас не визнають та не дадуть сигналу у Вільнюсі, я вважаю, що Україні немає сенсу бути на цьому саміті», — сказав він виданню Wall Street Journal раніше цього місяця.

Як повідомлялося, 15 червня у Брюсселі розпочалася дводенна зустріч міністрів оборони НАТО, головними питаннями якої є продовження допомоги для України у її боротьбі проти російської агресії та підготовка до вільнюського саміту Альянсу 11-12 липня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-