Головування Іспанії у Раді ЄС зосередиться на постійній підтримці України

Головування Іспанії у Раді ЄС зосередиться на постійній підтримці України

Заява
Укрінформ
Іспанія під час майбутнього головування в Раді Європейського Союзу цього року зосередить головний фокус уваги на забезпеченні постійної підтримки України в умовах агресії рф проти неї.

Про це йшлося під час спільної пресконференції в середу в Вашингтоні за участі держсекретаря США Ентоні Блінкена й глави МЗС Іспанії Хосе Мануеля Альбареса, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Іспанія дала чітко зрозуміти, що забезпечення постійної підтримки України та принципів, закладених у Статуті ООН, в тому числі щодо національного суверенітету й територіальної незалежності, буде в центрі уваги її майбутнього головування в Раді Європейського Союзу», - заявив Блінкен після зустрічі з іспанським колегою.

Читайте також: Іспанія надає велику підтримку Україні - глава МЗС Альбарес

Він підкреслив, що це лише один із багатьох способів, якими Іспанія демонструє лідерство в об’єднанні союзників і партнерів навколо спільних інтересів і цінностей.

Сам міністр Альбарес, зі свого боку, підтвердив, що Іспанія від першого дня повномасштабного вторгнення засудила агресію рф, підтримала Україну та має твердий намір робити це й далі.

«Ми підтримали десять пакетів санкцій з боку ЄС проти росії. Ми підтримали використання Європейського фонду миру для закупівлі зброї для України», - наголосив іспанський міністр.

Читайте також: У Львові мер одного з найбільших міст Хорватії урочисто підняв прапор ЄС перед міською радою

Він також нагадав, що його країна докладає зусиль щодо судового переслідування за воєнні злочини в Україні, прийняла близько 170 тисяч українських біженців та готова прийняти більше, якщо нинішня «гуманітарна катастрофа» триватиме. Альбарес також підкреслив, що Іспанія надала ЗСУ танки Leopard-2, протиповітряні батареї, крім того, працює над зменшенням наслідків продовольчої та енергетичної криз, які посилилися через російську агресію.

«Ми підтримуємо Україну та її захист від порушення її територіального суверенітету. Ми будемо підтримувати це допоки на кордонах України знову не настане мир і Україна не зможе відновити повний суверенітет», - підкреслив міністр закордонних справ Іспанії.

Читайте також: Жителі Іспанії вважають війну в Україні однією з найбільших проблем

Як повідомлялося, Іспанія розпочне 1 липня піврічне головування в Європейському Союзі.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-