Іспанія надає велику підтримку Україні - глава МЗС Альбарес

Іспанія надає велику підтримку Україні - глава МЗС Альбарес

Укрінформ
Іспанія надає велику підтримку Україні, таку, як ніколи в історії, та продовжить робити це.

Про це заявив міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Альбарес на спільній пресконференції з німецькою колегою Анналеною Бербок у Берліні 21 квітня, передає кореспондент Укрінформу.

Альбарес запевнив, що його держава рішуче засуджує невиправдану війну, нелегальну агресію путіна проти України, що є також нападом на західні цінності, та прагне досягнення справедливого миру якнайшвидше.

«Можу вас запевнити, що іспанський уряд не залишить Україну наодинці. Ми будемо разом з Україною так довго, як буде потрібно», - заявив дипломат.

Іспанія, за словами глави її МЗС, вжила низку заходів, до яких ніколи не вдавалася. Зокрема, минулими місяцями було ухвалено найбільший в історії держави пакет гуманітарної допомоги - 250 млн євро - на відбудову України. Мілан надає медичну та військову підтримку Україні.

Окрім того, Іспанія прийняла понад 170 тисяч українських біженців та стала четвертою в ЄС країною по рівню інтеграції український дітей у свою шкільну систему, зазначив глава МЗС.

Кризи останніх років, особливо війна рф проти України, показали, що Європа «подорослішала», що її голос у зовнішньополітичному хорі став гучніше, але треба робити ще більше, щоб цей голос став ще сильнішим, зауважив Альбарес.

Він також підкреслив: «Ми з Німеччиною - партнери в ЄС і союзники в НАТО і тісно співпрацюємо по всіх ініціативах обох організацій, зокрема, в безпековій галузі». Він згадав при цьому як танки, так і участь у забезпеченні безпеки східного флангу НАТО, країн Балтії.

Бербок подякувала за те, що Іспанія від самого початку війни стояла на боці України: гуманітарно, фінансово, а також військовою технікою. «Зокрема, обіцянкою передати танки Leopard 2», - зазначила вона.

Німецький політик запевнила, що Німеччина своєю чергою надаватиме всю можливу підтримку, та згадала в цьому контексті, що днями в Україну були доставлені системи ППО Patriot та Iris-T.

Бербок також заявила, що санкції проти російських політиків та інших осіб, винних у розв‘язанні війни та скоєнні воєнних злочинів, продовжуватимуться, списки - розширюватимуться. «Ми продовжуватимемо санкціонування», - пообіцяла вона та звернула увагу на те, що фокус наразі полягає в недопущенні обходу санкцій.

Читайте також: Ще шість танків Leopard 2 для України вже в Іспанії

Глава зовнішньополітичного відомства ФРН також згадала російську пропаганду щодо санкцій стосовно продуктів харчування, збіжжя та іншого. Такі санкції ніхто не вводив, підкреслила вона. Відповідальні за продовольчу кризу в світі є виключно російські можновладці, президент путін намагається використовувати продукти харчування як зброю, зазначила Бербок.

Дипломати обговорили також ситуацію в Судані, в Африці, на яку дуже впливає російська війна, а також майбутнє головування Іспанії в Радії ЄС у другій половині 2023 року.

Фото: GettyImages

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-