Ордер МКС на арешт путіна підтверджує депортацію росією українських дітей - Герасимчук

Ордер МКС на арешт путіна підтверджує депортацію росією українських дітей - Герасимчук

Ексклюзив
Укрінформ
Рішення МКС щодо ордера на арешт президента росії володимира путіна та російської дитячої омбудсменки марії львової-бєлової є історичною подією і засвідчує саме депортацію та примусове пенеміщення, а не так звану "евакуацію" українських дітей росією.

Про це заявила у коментарі Укрінформу радник-уповноважена Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук.

"Це справді історична подія! Яка підтверджує, що не було ніякої «евакуації» українських дітей, а здійснювалася саме депортація та примусове переміщення російською владою. Україна з самого початку говорила про те, що дії росіян були чітко сплановані та направлені саме на знищення майбутнього України", - сказала Герасимчук.

Дитяча омбудсвумен підкреслила, що росіяни не збирались і не збираються повертати українських дітей, про що, за її словами, свідчить спрощена процедура надання російського громадянства дітям, спрощена процедура усиновлення, безкоштовна освіта.

Читайте також: Рішення МКС є початком притягнення путіна до відповідальності – Боррель

"Перевиховання та обробка" дітей, яка здійснювалась в рф та на окупованих територіях, примусова русифікація та тотальна заборона на все українське мало на меті стерти ідентичну приналежність до української нації. Вони сподівались поповнити своє населення за рахунок наших дітей, навіть сортуючи їх під час примусових медичних оглядів", - наголосила уповноважена Президента.

Вона нагадала, що тепер за межами росії путіна та його уповноважену в справах дітей мають заарештувати та передати до суду, й 123 держави-підписанти Римського статуту полюватимуть на злочинців, що озгачає для них світову ізоляцію.

"Світова спільнота отримала підтвердження, що російський режим є злочинним, і його керівництво та інші «діячі» будуть притягнуті до відповідальності. Ми боротимемось за наших дітей! Справа має бути доведена до логічного кінця - діти повернуті в Україну, а винні росіяни покарані. Ми доженемо кожного, хто доклав своїх зусиль до злочинів проти дітей України", - запевнила Герасимчук.

Читайте також: Питання ратифікації Україною Римського статуту предметно обговорюється - депутат

Як повідомлялося, судді Міжнародного кримінального суду видали ордери на арешт президента росії володимира путіна та російської дитячої омбудсменки марії львової-бєлової. Їх підозрюють у воєнних злочинах у вигляді незаконних депортації та переміщення населення, зокрема дітей, з окупованої території України щонайменше з 24 лютого 2022 року.

путін і львова-бєлова можуть бути арештовані на території країн, які ратифікували Римський статут.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-